China, Japonia şi Coreea de Sud vor purta discuţii trilaterale pentru calmarea temerilor privind legăturile cu SUA

Coreea de Sud găzduieşte o întâlnire rară cu înalţi diplomaţi japonezi şi chinezi. (Youtube - screenshot)
D.B.
26.09.2023

Liderii Chinei, Japoniei şi Coreei de Sud vor purta discuţii trilaterale "cât mai curând posibil", după o reuniune menită să calmeze îngrijorările Chinei cu privire la prezenţa mai puternică a securităţii Washingtonului în regiune, informează The Guardian.

Potrivit unui oficial, miniştrii adjuncţi de externe ai celor trei ţări au convenit să relanseze discuţiile trilaterale după o pauză de patru ani, timp în care tensiunile au crescut din cauza programului de arme nucleare al Coreei de Nord şi a activităţii militare chineze.

Lim Soo-suk, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Coreei de Sud, a declarat că summitul liderilor va avea loc la "cel mai apropiat moment convenabil pentru ambele părţi", potrivit agenţiei de ştiri Yonhap.

Ministrul de Externe al Japoniei, Yoko Kamikawa, a declarat că cele trei ţări împărtăşesc nevoia de a relua discuţiile la nivel înalt, inclusiv summiturile, "cât mai curând posibil".

"Cred că este foarte important să discutăm despre diversele provocări cu care se confruntă regiunea", a declarat ea în cadrul unui briefing la Tokyo.

China şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la aprofundarea legăturilor dintre Washington şi cei doi aliaţi ai săi din nord-estul Asiei, unde se află zeci de mii de soldaţi americani.

În august, preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, premierul japonez, Fumio Kishida, şi preşedintele american, Joe Biden, au salutat un "nou capitol" în cooperarea tripartită în materie de securitate după un summit istoric la Camp David.

China a denunţat summitul, afirmând că "se opune ţărilor relevante care formează diverse clişee şi practicilor lor de exacerbare a confruntărilor şi de periclitare a securităţii strategice a altor ţări". China a fost deosebit de furioasă din cauza unei referiri din declaraţia de la Camp David la "comportamentul agresiv" al Chinei în Marea Chinei de Sud.

Washingtonul a încercat să prezinte un front regional unit împotriva activităţii militare chineze în apropierea Taiwanului şi a dezvoltării de către Coreea de Nord a unor arme puternice de distrugere în masă.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat marţi că Beijingul se va opune "extinderii nebuneşti a alianţelor militare şi restrângerii spaţiului de securitate al altor ţări", în ceea ce pare a fi un avertisment împotriva oricărei încercări de a stabili o alianţă militară de tip NATO în Asia-Pacific.

Forţele din Japonia, Coreea de Sud şi SUA au organizat exerciţii militare comune ca răspuns la ameninţarea din partea Coreei de Nord, în timp ce China - cel mai mare donator de ajutor şi partener comercial al Coreei de Nord - a trimis recent oficiali de rang înalt pentru a participa la paradele militare din Phenian.

Japonia şi Coreea de Sud sunt interesate să menţină o relaţie de securitate stabilă cu China, inclusiv în ceea ce priveşte ajutorul acordat de aceasta pentru a aborda programele nucleare şi balistice ale Coreei de Nord, potrivit lui Tong Zhao, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace.

"Aceste interese comune deschid noi căi de comunicare strategică, de consolidare a încrederii şi de măsuri de prevenire a crizelor", a declarat Zhao.

Perspectivele de relansare a discuţiilor oficiale între liderii Chinei, Japoniei şi Coreei de Sud au crescut în urma unui recent dezgheţ al relaţiilor dintre Tokyo şi Seul.

Yoon şi colegul său conservator Kishida par să fi rezolvat disputele de lungă durată cu privire la gradul de responsabilitate pe care ar trebui sa îl aibă Japonia pentru acţiunile sale în peninsula coreeană înainte şi în timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv utilizarea "femeilor de reconfortare" şi a muncii forţate.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat că este esenţială cooperarea dintre cei trei vecini pentru "pacea, stabilitatea şi prosperitatea lumii", adăugând că împreună reprezintă 20% din populaţia mondială şi un sfert din PIB-ul mondial.

Pe un ton la fel de conciliant, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că China, Japonia şi Coreea de Sud au un interes comun în îmbunătăţirea legăturilor bilaterale.

"Ar trebui să lucrăm împreună pentru a consolida cooperarea practică ... şi să aducem noi contribuţii la pacea, stabilitatea şi prosperitatea regională", a declarat Wang marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor