China îşi extinde pe şest influenţa în Africa
alte articole
Djibouti, o ţară din Africa de est, situată în apropierea căilor navigabile vitale şi a punctelor focale teroriste în Yemen şi Somalia, găzduieşte, de asemenea baze militare ale Statelor Unite şi Franţei.
Unii analişti de securitate şi-au exprimat îngrijorarea că Beijingul, despre care s-a raportat că poartă discuţii în legătură cu construirea unei baze în Djibouti, ar putea să-şi dorească să exercite o influenţă mai mare într-o ţară strategică - mişcare ce ar putea perturba operaţiunile Statelor Unite de combatere a terorismului.
Gen. Fang Fenghui, şeful Statului Major al Armatei de Eliberare Populară Chineză, a inspectat nava de război cu rachetă Sanya, duminică, după ce a încheiat operaţiunile anti-piraterie, a declarat ministerul. Fang a stat de vorbă sâmbătă, cu preşedintele Djibouti, Ismail Omar Guelleh.
"China acordă o mare importanţă relaţiilor sale cu Djibouti şi este dispusă să consolideze schimburi de nivel înalt, să întărească încrederea strategică reciprocă şi să aprofundeze cooperarea pragmatică dintre cele două ţări şi armate," este scris pe site-ul ministerului.
Comandantul adjunct al forţelor aeriene chineze şi şeful forţelor navale l-au însoţit pe Fang în vizita sa.
Guelleh, preşedintele Djibouti, a declarant în luna mai că a purtat negocieri cu China cu privire la adăugarea unei baze militare, pe care Beijingul trebuie să o confirme. Cele două ţări au mai anunţat un acord comercial în valoare de aproape 200 de milioane de dolari, care a generat un semnal de alarmă în Washington.
Baza americană Camp Lemonnier din Djibouti găzduieşte peste 4.000 de militari americani şi este cea mai mare bază militară americană permanentă din Africa. Forţe americane de operaţii speciale, avioane de vânătoare, elicoptere şi drone, toate operează în afara bazei.
"Schimburile comerciale dintre China şi Djibouti au ridicat probleme de securitate serioase cu privire la Camp Lemonnier", a declarat un înalt oficial american pentru The Telegraph. "Există temeri că, dacă preşedintele Guelleh se apropie prea mult de China, atunci poate fi tentat să impună restricţii privind accesul SUA la bază, lucru ce ar afecta grav încercările Occidentului de a strânge informaţii în legătură cu Statul Islamic şi Al-Qaeda."
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a dat nici un răspuns când i s-a cerut să comenteze mobilizarea Chinei în Djibouti.
Statele Unite au avut o relaţie dificilă uneori cu Djibouti. Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la abuzurile guvernării Guelleh, cum ar fi detenţia oponenţilor politici şi suprimarea presei independente. Guelleh a încălcat, de asemenea, Constituţia djiboutiană, rămânând în funcţie peste cele două mandate prevăzute de lege.
Washington Post a raportat în aprilie că, uneori, controlorii de trafic aerian civil din Djibouti au expus piloţii militari americani la pericole prin faptul că au adormit în post, au părăsit turnul de zbor şi au fost deosebit de ostili faţă de avioanele care intrau. Patru membri ai echipajului de operaţiuni speciale au murit în 2012, după ce unui avion de spionaj U-28 i-a fost refuzată cererea de aterizare şi s-a prăbuşit.
Cu toate acestea, Statele Unite au încercat să menţină relaţii bune cu Djibouti astfel încât să poată continua desfăşurarea operaţiunilor vitale combaterii terorismului în Yemen şi Somalia. Secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, s-a întâlnit cu Guelleh în mai, iar Rose Gottemoeller, şeful Departamentului de Stat asupra controlului armamentului şi securităţii internaţionale, va vizita ţara luna aceasta.
China pare dornică să exploateze orice fisură în relaţiile SUA-Djibouti. Beijingul a acordat 599 de milioane de dolari pentru a construi două aeroporturi în ţară, printre alte proiecte majore de infrastructură.
Wu Shengli, şeful forţelor navale chineze, şi-a exprimat şi el dorinţa de a construi baze maritime în afara ţării, deşi Beijingul a fost reticent să sprijine în mod public o astfel de politică.
China şi-a demonstrat în continuare interesul pentru continentul african în ianuarie când a desfăşurat forţe militare de menţinere a păcii în mult-sfâşiatul-de-război Sudan de Sud, zonă în care la Beijingul este puternic implicat în industria petrolieră.