Goldman Sachs renunţă la fondul său BRIC
alte articole
La paisprezece ani după ce a stabilit termenul care a ajuns să definească investiţiile în pieţele emergente, Goldman Sachs a renunţat la BRIC.
Compania combină acum fondul său BRIC - care investeşte în Brazilia, Rusia, India şi China - cu un fond mai larg - fondul pieţelor emergente, potrivit Bloomberg.
"În ultimul deceniu de investiţii, piaţa emergentă a evoluat de la tactic şi oportunist la a fi o parte strategică a majorităţii alocării activelor", a declarat purtătorul de cuvânt al Goldman Sachs, Andrew Williams, pentru publicaţia Business Insider.
"Vom continua să recomandăm clienţilor noştri să aibă expunere la pieţele din întreaga clasă de active în curs de dezvoltare, ca parte a alocării strategice a activelor lor."
Acronimul "BRIC" a fost folosit prima dată de fostul economist şef de la Goldman Sachs, Jim O'Neill (acum Lord Jim O'Neill), pentru a atrage atenţia asupra a patru economii emergente pe care el le-a considerat promiţătoare.
El a inventat termenul în 2001 într-un studiu economic intitulat "Construind o economie globală mai bună BRICs".
Termenul a intrat rapid în limbajul vernacular al Wall Street, şi a marcat începutul creşterii investiţiilor în cele patru pieţe economice.
Utilizarea termenului s-a extins în afara comunităţii de investiţii, de asemenea, iar cele patru ţări împreună cu Africa de Sud (ce au alcătuit BRICS) şi-au unit recent forţele pentru a forma o bancă de dezvoltare ca o alternativă la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
Goldman şi-a lansat fondul BRIC doar în 2006. Acesta a atins apogeul în 2010, potrivit raportului Bloomberg, dar a pierdut de atunci 88% din activele sale.
La începutul acestui an, O'Neill a declarat că el nu ar mai grupa cele patru ţări BRIC împreună şi a prezis că Brazilia şi Rusia ar putea fi în curând date afară din club.
De la acea predicţie, bursa chineză s-a prăbuşit şi China are probleme, îndreptându-se acum spre cea mai slabă creştere începând din 1990, potrivit Bloomberg.
Acum, Goldman consideră că fondul BRIC combinat cu fondul de capital al pieţelor emergente "ar fi mai bine poziţionate pentru creşterea economică a activelor" decât un fond BRIC independent.