China sparge un alt tabu: trimite trupe în Orientul Mijlociu

Soldaţi chinezi. (Getty Images)
Andrei Popescu
02.12.2017

Conform mai multor rapoarte ale unor surse din Orientul Mijlociu, China plănuieşte să trimită unităţi militare de elită în Siria pentru a oferi consultanţă şi asistenţă armatei siriene în încercarea de a elimina grupurile teroriste din ţara arabă, în special luptătorii străini islamişti chinezi care au apărut în număr tot mai mare în nordul Siriei de la izbucnirea conflictului în 2011.

Dacă se confirmă, nu ar fi pentru prima dată când China – una dintre cele cinci puteri cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU – trimite asistenţă guvernului lui Bashar al-Assad: conform unor rapoarte precedente publicate de portalul de ştiri Middle East Eye, China a început, la începutul anului, să trimită discret soldaţi în Siria, în calitate de consultanţi, pentru a asista forţele guvernamentale cu sistemele de armament, colectarea de informaţii, logistică şi medicină. Dar, acum, Beijingul va trimite forţe speciale pentru a lucra îndeaproape cu trupele guvernamentale şi, probabil, în coordonare şi cu ruşii.

Sursele au declarat ziarului saudit New Khaleej că Ministerul chinez al Apărării intenţionează să trimită două unităţi cunoscute ca “Tigrii Siberiei” şi “Tigrii Nopţii” – ambele fiind unităţi de elită pentru operaţiuni speciale – pentru a asista guvernul sirian în lupta împotriva jihadiştilor. Ştirea a apărut după o întâlnire de nivel înalt care a avut loc săptămâna trecută în China între consilierul prezidenţial sirian Bouthaina Shaaban şi ministrul chinez de externe Wang Yi, care a lăudat eforturile Damascului în lupta împotriva militanţilor străini din Mişcarea Islamică a Turkistanului de Est (MITE, sau cunoscut şi sub numele de Partidul Islamic din Turkistan, sau PIT). Grupul separatist musulman a fost înfiinţat de etnici uiguri şi îşi are baza în provincia chineză nord-vestică Xinjiang.

Mişcarea separatistă militarizată a uigurilor a fost mult timp un ghimpe în coasta guvernului comunist de la Beijing, care a început să lupte activ cu grupul la scurt timp după atacurile din 11 septembrie 2001, când au ieşit la suprafaţă rapoarte care dezvăluiau că terorişti notabili în rândul Al-Qaeda, inclusiv fostul lider Osama bin Laden, susţineau în mod activ extremiştii uiguri şi operaţiunile lor. Diverse grupuri islamiste din rândul uigurilor au revendicat atacuri teroriste asupra oraşelor chineze de-a lungul anilor, cea mai notabilă fiind o explozie în Shanghai care a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea Jocurilor Olimpice de Vară din Beijing din 2008.

Când grupurile armate ale opoziţiei din Siria au început să ocupe teritorii în zona Alep şi în alte părţi din nordul ţării în 2013, mii de luptători străini musulmani chinezi au început să intre în război prin sudul Turciei. La acea vreme, acest lucru a cauzat un război diplomatic tăcut între guvernele turc şi chinez, iar spionajul chinez a cerut ca sudul Turciei să nu fie o bază pentru militanţii uiguri pe care îi urmăreşte.

Urmarea a fost o îmbunătăţire a relaţiilor cu guvernul sirian pe baza unui angajament reciproc privind operaţiunile antitero şi privind respingerea eforturilor internaţionale de schimbare a regimului – o relaţie care s-a oficializat şi a fost făcută publică în august 2016, când un amiral chinez a vizitat Damascul pentru a semna un memorandum de înţelegere care implică operaţiuni comune antitero, inclusiv mecanisme pentru depistarea luptătorilor uiguri capturaţi în închisorile siriene.

Într-adevăr, nu este niciun secret că pe durata războiului de peste 6 ani din Siria, puterile internaţionale care au operat din ţările învecinate – în special Turcia – au permis ca zonele de graniţă să rămână pline de breşe, ceea ce a ajutat ca un număr record de jihadişti să pătrundă în Siria din zeci de ţări.

După cum a confirmat raportul din 2014 al Departamentului de Stat al SUA privind terorismul, numărul teroriştilor străini intraţi în Siria în ultimii câţiva ani a fost fără precedent comparativ cu orice conflict din istorie: „Rata deplasărilor teroriştilor străini în Siria – totalizând peste 16.000 de luptători terorişti străini din peste 90 de ţări începând cu sfârşitul lunii decembrie – a depăşit rata luptătorilor terorişti străini care au călătorit în Afganistan, Pakistan, Irak, Yemen şi Somalia în orice moment în ultimii 20 de ani”. Conform mai multor studii pe tema contraterorismului, precum şi conform unor surse diplomatice din Siria, aproximativ 5.000 uiguri chinezi şi familiile lor se află în prezent în Siria, majoritatea fiind stabiliţi în provincia Idlib, care este controlată de Al-Qaeda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor