Mass media sud-coreeană: Kim Jong-un dispune de tuneluri pentru a scăpa în China
alte articole
Pe măsura amplificării tensiunilor între Coreea de Nord şi SUA, fiecare mişcare a lui Kim Jong-un este monitorizată. Liderul regimului nord-coreean a vizitat recent zona nordică a ţării, în apropierea graniţei chineze, ducând la speculaţii ale mass mediei sud-coreene că dictatorul nord-coreean a construit pasaje secrete spre China.
În 3 decembrie, Kim a inspectat Fabrica de Cauciucuri Amnokgang din provincia Chagang, care se învecinează cu China, potrivit agenţiei de ştiri nord-coreene de stat KCNA. În timpul vizitei, Kim le-a mulţumit muncitorilor pentru cauciucurile folosite la vehiculele care au transportat racheta balistică intercontinentală Hwasong-15 testată recent.
Trei zile mai târziu, în 6 decembrie, Kim a efectuat o nouă vizită în partea nordică a ţării, la o fabrică nouă pentru producerea de amidon din cartofi în districtul Samjiyon, provincia Ryanggang, care se învecinează de asemenea cu graniţa chineză.
Mass media sud-coreeană a raportat imediat despre cele două vizite. Potrivit unui raport din 7 decembrie publicat de Chosun Ilbo, unul dintre principalele publicaţii din Coreea de Sud, prezenţa neobişnuit de mediatizată a lui Kim în regiune, în ciuda faptului că militarii americani se aflau în Coreea de Sud, a sugerat faptul că dictatorul ar avea o cale de scăpare în cazul în care SUA ar desfăşura un atac împotriva Coreei de Nord. În mod normal, Kim nu apare în public atunci când SUA desfăşoară exerciţii militare în Coreea de Sud, a precizat publicaţia. Citând o analiză nord-coreeană, ziarul a afirmat că dictatorul Kim Jong-un ar putea avea tuneluri secrete spre China, săpate adânc sub munţii din Chagang şi Ryanggang.
Vineri, Coreea de Sud şi SUA tocmai au terminat un exerciţiu militar comun de 5 zile. Exerciţiul anual, numit Vigilant Ace, a implicat peste 230 de avioane din ambele ţări, conform Reuters. De asemenea, la exerciţiu au participat şi avioane de luptă americane F-22 Raport şi F-35 cu tehnologie stealth.
Exerciţiul s-a amplificat în 6 decembrie, când avioanele de luptă F-22 şi bombardierele strategice B-1B au efectuat atacuri simulate cu bombe în Coreea de Sud, potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri de stat Yonhap. Amplificarea exerciţiului a avut loc aparent după ce Coreea de Nord a efectuat cel mai recent test de rachetă în 29 noiembrie.
Nu este evident dacă Kim Jong-un ar putea scăpa nevătămat în China prin aceste tuneluri secrete – dacă acestea există într-adevăr – în cazul unui atac cu bombe desfăşurat de SUA. Dar, potrivit unui raport publicat de Nikkei, SUA ar putea avea deja o dată pentru un posibil atac - 18 decembrie. Raportul a susţinut că preşedintele american Donald Trump a decis să desfăşoare un “atac de decapitare” împotriva lui Kim în preajma datei de 18 decembrie, ţinând cont de faptul că oficialii americani au prezis că dezvoltarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-15 – despre care Phenianul susţine că ar putea lovi orice zonă a Statelor Unite – va fi finalizată la sfârşitul acestui an.