China arestează un proeminent profesor uigur
alte articole
Populaţia de etnie uigură, majoritară în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, este oprimată frecvent de către regimul de la Beijing, ultimul caz fiind cel al intelectualului eminent, Ilham Tohti, arestat miercuri pentru ”separatism”.
Autorităţile chineze l-au arestat formal (Tohti era arestat de mai mult timp) şi l-a acuzat de separatism, conform mărturiei soţiei sale. Separatismul este acuzaţia cea mai des folosită de regimul comunist chinez, atunci când doreşte să închidă militanţi etnici - uiguri sau tibetani.
Ilham Tohti, un profesor de economie din Beijing, a criticat în dese rânduri politica Beijing-ului în materie de drepturi ale minorităţilor.
Împotriva diverselor grupuri din interiorul ţării, autorităţile chineze folosesc tot felul de pretexte ”pentru a-i oprima pe cei care au opinii politice diferite”, a declarat Dilshat Rexit, purtător de cuvânt pentru Congresul Mondial Uigur.
În vârstă de 40 ani, Tohti, beneficiind de susţinerea mai multor intelectuali şi activişti, a fondat Uighurbiz.net, un site în chineză şi uigură.
”Acuzaţia de separatism nu are nimic la bază. Soţul meu este un simplu profesor universitar”, a precizat soţia lui Tohti, Guzaili Nu'er.
Etnie majoritară în Xinjiang, uigurii, o populaţie de origine turkmenă şi religie musulmană, au denunţat în repetate rânduri abuzurile regimului de la Beijing, în prezent fiind împiedicaţi, la ca şi Tibetul, să-şi manifeste religia sau cultura.
În 1997, după incidentul ”Ghulja” din Xinjiang, primii deţinuţi politici uiguri au fost supuşi, pe scară mică, la prelevarea forţată a organelor în închisorile chineze, "beneficiind" de aceeaşi atenţie din partea autorităţilor comuniste ca şi aderenţii Falun Gong persecutaţi din 1999 pentru credinţă.