China, Europa, SUA şi Japonia pregătesc o nouă criză mondială
Economia mondială va avea noi necazuri, din cauza a patru factori conjugaţi - criza datoriei publice în Europa, stagnarea Japoniei, încetinirea ritmului de creştere al Chinei şi problemele financiare ale SUA, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de joi.
Avertismentul îi aparţine economistului american Nouriel Roubini, vestit prin faptul că a prognozat cu exactitate actuala criză financiară începută în 2008. Rusia va fi afectată de actuala 'furtună' din marile economii şi va cunoaşte o acutizare a 'bolilor' tradiţionale: reducerea investiţiilor, scurgerea capitalurilor şi deficitul bugetar. 'Semnele încep să apară - Toţi merg pe calea creşterii datoriei publice şi private. Toate aceste probleme vor da de ştire cel mai târziu în 2013', a estimat Nouriel Roubini. În opinia sa, ritmul creşterii economiei mondiale poate încetini în a doua jumătate a anului 2011, pe fondul diminuării încrederii consumatorilor şi a mediului de afaceri în economie.
La summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, desfăşurat miercuri la Astana, a fost semnat un memorandum privind acceptarea de noi state. Cele mai mari şanse le are Mongolia, precizează Novîe Izvestia. Participanţii nu au reuşit totuşi să cadă de acord cu o serie de probleme, între care înfiinţarea unei bănci comune. Rossiiskaia Gazeta notează că principalul document al summitului a fost declaraţie privind cooperarea în domeniul securităţii, îndreptată împotriva terorismului, separatismului, extremismului, traficului ilegal de droguri şi a crimei organizate. În plus, în declaraţie se atrage atenţia că desfăşurarea unilaterală a sistemului de apărare antirachetă poate afecta stabilitatea strategică şi securitatea internaţională.
Transferarea celui mai celebru deţinut rus Mihail Hodorkovski de la închisoarea moscovită Matrosskaia Tişina este un alt subiect aflat în atenţia cotidianelor moscovite. Timp de cinci zile, rudele şi avocaţii fostului patron al companiei petroliere Iukos nu au avut informaţii privind locul unde se află acesta. Surse citate de Kommersant confirmă că Hodorkovski urma să fie mutat din Vologda (nord-vest), unde a stat câteva zile după ce a părăsit Moscova, în provincia Karelia (nord). Anterior, fostul magnat s-a aflat într-o închisoare din sudul Siberiei. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Hodorkovski a fost transferat în grabă din închisoarea moscovită pentru ca solicitarea sa de eliberare înainte de termen să nu fie examinată în capitală, ci 'la locul de detenţie, într-o închisoare îndepărtată'.