China devalorizează yuanul. Din nou

Pieţa chineză rămâne volatilă. Banca Populară a Chinei intervine pentru a sprijini moneda chineză.
Simbolurile yuanului chinezesc şi dolarului afişat într-un magazin din Hong Kong
Simbolurile yuanului chinezesc şi dolarului afişat într-un magazin din Hong Kong (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Banca Populară a Chinei a anunţat marţi cursul de referinţă pentru yuan - şi acesta este din nou slab.

Rata USD/CNY a fost stabilită la 6,5169, mai mare decât nivelul de luni de 6,5032, dar sub nivelul închiderii de marţi de 6,5338. O cifră mai mare indică faptul că dolarul american s-a consolidat faţă de moneda chineză.

Spre deosebire de reacţia de marţi, pieţele au primit ştirea cu calm. Activele cu risc s-au mutat marginal la aflarea ştirilor, ceea ce arată că nivelul turbulenţelor nu mai este la fel de mare ca luni. Dar pieţele chineze sunt în continuare în cădere, în pofida măsurilor luate de autorităţile de la Beijing.

Bursa din Shanghai a închis şedinţa de marţi în scădere cu 0,3%, indicele Shanghai Composite ajungând la valoarea de 3.287,71 puncte, în scădere cu 8,55 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, potrivit Reuters. Luni, bursa din Shanghai a fost închisă mai devreme, după o cădere de aproape 7% care s-a resimţit la nivel mondial.

Încă de când renminbi a fost admis în coşul FMI cu drepturi speciale de tragere (DST), la începutul lunii decembrie 2015, moneda chineză s-a mişcat într-o singură direcţie: zi după zi a slăbit, sporind temerile că se continuă scoaterea capitalului din ţară în căutare de profituri mai mari, şi mai sigure, în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie