China avertizează SUA să nu tulbure ordinea socială din Hong Kong şi ameninţă cu o “reacţie negativă”
alte articole
În ultimele câteva luni tensiunile au fost ridicate între SUA şi China. Iar faptul că Beijingul a oprit portavionul american USS John C. Stennis şi navele care îl însoţeau să pătrundă într-un port din Hong Kong este o dovadă a gradului de deteriorare a relaţiilor dintre cele două ţări, în special în condiţiile în care China a declarat recent că activitatea americanilor în apropierea Recifului Fiery Cross ameninţă suveranitatea şi securitatea chineză.
După cum a raportat Reuters, China acuză acum SUA că încearcă să tulbure ordinea socială din Hong Kong. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a precizat că “acest lucru va face ca cetăţenii chinezi să intre în stare de alertă şi să aibă o reacţie negativă”.
China a acuzat SUA de interferare în Hong Kong după ce Departamentul de Stat american şi-a exprimat temerile că autonomia teritoriului este erodată.
Departamentul de Stat american a făcut aceste comentarii în cel mai recent raport al său referitor la fosta colonie britanică, care a fost publicat miercuri. Kang a declarat că Hong Kong-ul este o parte a Chinei şi că nicio altă ţară nu are dreptul să intervină în problemele interne ale acestuia.
“De asemenea, le-am reamintit Statelor Unite că anumite persoane din tabăra americană au dorit mereu să tulbure Hong Kong-ul, să tulbure dezvoltarea sa socio-economică, să tulbure ordinea normală a vieţilor rezidenţilor şi chiar să folosească Hong Kong-ul pentru ase amesteca în problemele interne ale Chinei”, a declarat Kang.
“Acest lucru poate fi doar inutil. Singurul efect pe care îl va avea [interferenţa americană] este acela de a împinge poporul chinez să intre în stare de alertă şi să aibă o reacţie negativă”.
Marea Britanie a înapoiat Hong Kong-ul Chinei în 1997 pe baza unor acorduri care prevăd ca libertăţile sale extinse, modul de viaţă şi sistemul juridic vor rămâne neschimbate timp de 50 de ani.
Refuzul Beijingului de a acorda fostei colonii britanice o democraţie deplină a înfuriat generaţia tânără de activişti, care au lansat proteste masive din 2014.
Tensiunea politică a alimentat unele incidente în Hong Kong. O revoltă a avut loc în luna februarie a acestui an după o dispută între autorităţi şi vânzătorii ambulanţi.
SUA şi-a manifestat în repetate rânduri temerile cu privire la situaţia din Hong Kong, inclusiv în privinţa libertăţii presei şi a respectării drepturilor omului.