China avertizează SUA să nu tulbure ordinea socială din Hong Kong şi ameninţă cu o “reacţie negativă”

La scurt timp după ce a refuzat accesul unei nave americane de luptă într-un port din Hong Kong, Beijingul a criticat SUA şi a acuzat-o că încearcă să interfereze cu ordinea socială a fostei colonii britanice.
Portavionul american USS John C. Stennis. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.05.2016

În ultimele câteva luni tensiunile au fost ridicate între SUA şi China. Iar faptul că Beijingul a oprit portavionul american USS John C. Stennis şi navele care îl însoţeau să pătrundă într-un port din Hong Kong este o dovadă a gradului de deteriorare a relaţiilor dintre cele două ţări, în special în condiţiile în care China a declarat recent că activitatea americanilor în apropierea Recifului Fiery Cross ameninţă suveranitatea şi securitatea chineză.

După cum a raportat Reuters, China acuză acum SUA că încearcă să tulbure ordinea socială din Hong Kong. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a precizat că “acest lucru va face ca cetăţenii chinezi să intre în stare de alertă şi să aibă o reacţie negativă”.

China a acuzat SUA de interferare în Hong Kong după ce Departamentul de Stat american şi-a exprimat temerile că autonomia teritoriului este erodată.

Departamentul de Stat american a făcut aceste comentarii în cel mai recent raport al său referitor la fosta colonie britanică, care a fost publicat miercuri. Kang a declarat că Hong Kong-ul este o parte a Chinei şi că nicio altă ţară nu are dreptul să intervină în problemele interne ale acestuia.

“De asemenea, le-am reamintit Statelor Unite că anumite persoane din tabăra americană au dorit mereu să tulbure Hong Kong-ul, să tulbure dezvoltarea sa socio-economică, să tulbure ordinea normală a vieţilor rezidenţilor şi chiar să folosească Hong Kong-ul pentru ase amesteca în problemele interne ale Chinei”, a declarat Kang.

“Acest lucru poate fi doar inutil. Singurul efect pe care îl va avea [interferenţa americană] este acela de a împinge poporul chinez să intre în stare de alertă şi să aibă o reacţie negativă”.

Marea Britanie a înapoiat Hong Kong-ul Chinei în 1997 pe baza unor acorduri care prevăd ca libertăţile sale extinse, modul de viaţă şi sistemul juridic vor rămâne neschimbate timp de 50 de ani.

Refuzul Beijingului de a acorda fostei colonii britanice o democraţie deplină a înfuriat generaţia tânără de activişti, care au lansat proteste masive din 2014.

Tensiunea politică a alimentat unele incidente în Hong Kong. O revoltă a avut loc în luna februarie a acestui an după o dispută între autorităţi şi vânzătorii ambulanţi.

SUA şi-a manifestat în repetate rânduri temerile cu privire la situaţia din Hong Kong, inclusiv în privinţa libertăţii presei şi a respectării drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor