China cumpără bursa de acţiuni din Chicago

Infiltrarea regimului chinez în SUA continuă. În cel mai recent pas, un grup de investitori din China a cumpărat bursa de acţiuni din Chicago.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
10.02.2016

CHX Holdings Inc. a anunţat încheierea unui acord pentru vânzarea filialei lor, Chicago Stock Exchange (bursa de acţiuni din Chicago), unui grup de investitori din China.

Bloomberg Business a raportat că Chongqing Casin Enterprise Group a semnat un acord final pentru a prelua controlul asupra bursei de acţiuni din Chicago, care are o vechime de 134 de ani. Este primul caz în care o companie chineză deţine o bursă americană.

Deşi bursa de acţiuni din Chicago acoperă doar 0,5% dintre toate tranzacţiile americane de acţiuni, această achiziţie dovedeşte faptul că grupul Casin, şi prin asociere Beijingul, a obţinut un punct de acces pe piaţa americană de titluri de valoare care se ridică la 22 trilioane de dolari.

Proprietarii minoritari ai bursei de acţiuni din Chicago - care includ Bank of America Corp., E*Trade Financial Corp., Goldman Sachs Group Inc. şi jpmorgan Chase & Co. - au căzut, de asemenea, de acord să îşi vândă părţile grupului chinez, a declarat pentru Bloomberg directorul executiv al bursei de acţiuni din Chicago, John Kerin.

Oferta grupului Casin are loc în mijlocul unui val fără precedent de achiziţii efectuate în străinătate de către companiile chineze, care încearcă să îşi elibereze capitalul de sub controlul guvernului chinez şi de o eventuală confiscare a capitalului de către stăpânii din Beijing. Conform datelor colectate de Bloomberg, companiile din China au realizat un număr record de achiziţii şi investiţii transfrontaliere în valoare de 123 miliarde de dolari în 2015, în timp ce în acest an au fost deja cheltuite 70 miliarde de dolari în acest sens.

Vânzarea burselor de acţiuni naţionale, care tind să devină simboluri emblematice, au înfruntat obiecţii dure în trecut. Un exemplu relativ recent a fost încercarea făcută în 2011 de Deutsche Boerse AG din Germania pentru cumpărarea companiei ce deţine bursa de acţiuni din New York, o mişcare în cele din urmă blocată de obiecţiile ridicate de Charles Schumer, senator democrat din New York.

Bursa de acţiuni din Singapore a încercat de asemenea o schemă similară în 2010, în încercarea sa de a cumpăra Australian Securities Exchange, dar guvernul australian a blocat acţiunea la sfârşitul aceluiaşi an datorită potenţialelor implicaţii privind suveranitatea economică australiană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor