China continuă să stocheze cereale la niveluri record, producând creşterea preţurilor globale - Nikkei

Lan de grâu. (Sean Gallup / Getty Images)
A.P.
04.01.2022

Mai puţin de 20% din populaţia lumii a reuşit să stocheze peste jumătate din producţia de porumb şi alte cereale de pe glob - evoluţie care a generat creşteri masive ale preţurilor pe întreaga planetă, conform Nikkei Asia.

Vinovată de această evoluţie este China comunistă.

Grupul COFCO, un important procesator de alimente aparţinând regimului comunist chinez, conduce una dintre cele mai mari baze de stocare a alimentelor din China, în portul Dalian, în partea de nord-est a ţării. Depozitează fasole şi cereale - din ţară şi din străinătate - în 310 silozuri uriaşe. De acolo, alimentele îşi fac drum în toată China pe calea ferată şi pe mare.

China îşi menţine stocurile de alimente la un „nivel istoric ridicat”, a declarat reporterilor în noiembrie Qin Yuyun, şeful rezervelor de cereale la Administraţia Naţională pentru Alimentaţie şi Rezerve Strategice. „Stocurile noastre de grâu pot satisface cererea timp de un an şi jumătate. Nu există nicio problemă cu aprovizionarea cu alimente”.

Potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură al SUA, China va ajunge să deţină 69% din rezervele de porumb ale globului în prima jumătate a anului culturii 2022, 60% din orezul şi 51% din grâu.

Proiecţiile reprezintă creşteri de aproximativ 20% faţă de ultimii 10 ani, iar datele arată clar că regimul de la Beijing continuă să stocheze cereale din toată lumea.

China a cheltuit 98,1 miliarde USD importând alimente (fără a include băuturile) în 2020, în creştere de 4,6 ori faţă de anul 2010 potrivit Administraţiei Generale a Vămilor din China.

În ultimii cinci ani, importurile Chinei de soia, porumb şi grâu au crescut cu 200% până la 1200% din cauza achiziţiilor agresive din SUA, Brazilia şi alte ţări. Importurile de carne de vită, porc, lactate şi fructe au crescut de două până la cinci ori.

Unele dintre importurile Chinei sunt facilitate de companii chineze de achiziţii. Principalul procesator de carne WH Group a achiziţionat un competitor european în iunie, în timp ce Inner Mongolia Yili Industrial Group a achiziţionat o companie lider de produse lactate din Noua Zeelandă în 2019.

Preţurile alimentelor sunt în creştere în întreaga lume. Indicele preţurilor la alimente, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, a fost în noiembrie cu aproximativ 30% mai mare decât cu un an în urmă.

„Stocarea de alimente de către China este un motiv pentru creşterea preţurilor”, a declarat Akio Shibata, preşedintele Institutului de Cercetare a Resurselor Naturale din Prefectura Tochigi, la nord de Tokyo.

China importă mai multe cereale şi alte alimente, deoarece producţia internă nu poate ţine pasul cu consumul. În timp ce necesarul de hrană pentru porci şi alte animale este în creştere pe fondul creşterii economice, numărul consumatorilor care caută produse de înaltă calitate din străinătate este, de asemenea, în creştere.

Producţia Chinei de grâu şi alte alimente de bază, precum şi aria de teren folosită pentru agricultură au crescut în 2015. „Productivitatea agricolă în China este scăzută din cauza dispersării terenurilor agricole şi a contaminării solului”, a declarat Goro Takahashi, profesor emerit la Universitatea Aichi şi expert în agricultură chineză. „Cantitatea producţiei agricole va continua să stagneze pe măsură ce fermierii migrează în zonele urbane”.

Liderul comunist chinez Xi Jinping continuă să sublinieze importanţa securităţii alimentare. Congresul Naţional al Poporului, legislatura naţională a Chinei, a adoptat în aprilie o lege privind risipa alimentară care interzice risipa excesivă a alimentelor.

La sfârşitul lunii octombrie, Partidul Comunist Chinez şi Consiliul de Stat au organizat şedinţe de instruire cu cadrele, instruindu-i cum să reducă risipa de alimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor