China: Ciocniri violente între minoritatea uigură şi forţele PCC
alte articole
Mass-media de stat din China susţine că 16 de persoane au fost ucise ca urmare a "unui atac asupra ofiţerilor de poliţie" în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, raportează luni USA Today.
Portalul oficial de ştiri al regiunii, Tianshan Net, a raportat luni că atacatorii înarmaţi cu cuţite au aruncat dispozitive explozive înspre poliţie în prefectura Kashgar din districtul Shufu.
Tianshan Net susţine că doi ofiţeri de poliţie au murit în atac, în timp ce 14 atacatori au fost împuşcaţi şi ucişi. Alţi doi atacatori au fost arestaţi.
Xinjiang este de mult timp scena unor ciocniri violente între forţele regimului comunist şi uiguri.
Majoritatea oamenilor care trăiesc in Xinjiang sunt uiguri, un grup etnic turc care urmează Islamul sunnit. Aceştia sunt supuşi unor presiuni din partea autorităţilor comuniste chineze care caută să le modifice cultura, limba, credinţa şi libertatea.
Partidul Comunist Chinez a încurajat migrarea etniei chineze (Han) în Xinjiang, în ceea ce spun criticii că este o încercare de a marginaliza şi a dilua cultura locală. Tensiunile au ajuns la un punct culminant violent în 2009, care s-a manifestat printr-o serie de proteste şi reacţii violente.
Activişti uiguri şi grupuri pentru drepturile omului au declarat că Beijing-ul se face că nu observă aceste izbucniri pentru a-şi justifica continuarea reprimării dizidenţilor uiguri şi a pune în aplicare politici mai dure faţă de populaţia locală.
O situaţie similară se înregistrează şi în Tibet, unde grupurile de drepturilor omului acuză Partidul Comunist Chinez (PCC) de conducerea unei politici de persecuţie sistematică care vizează cultura, religia, limba, mediul tibetanilor şi comite o gamă largă de abuzuri extrem de grave în regiune. În ultimii trei ani mai mult de 120 de tibetani şi-au dat foc în semn de protest faţă de această politică a PCC.