China ameninţă cu pedeapsa cu moartea pentru separatiştii "înrăiţi" din Taiwan

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te - 20 mai 2024 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)
Redacţia
22.06.2024

China a ameninţat vineri că va impune pedeapsa cu moartea în cazuri extreme pentru separatiştii "înrăiţi" ai independenţei Taiwanului, intensificând astfel presiunile, chiar dacă instanţele chineze nu au jurisdicţie pe insula guvernată democratic.

China, care consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, nu şi-a ascuns antipatia faţă de preşedintele Lai Ching-te, care a preluat funcţia luna trecută, spunând că este un "separatist", şi a organizat jocuri de război la scurt timp după învestirea sa.

Taiwanul s-a plâns de un model de intensificare a presiunilor chinezeşti de când Lai a câştigat alegerile în ianuarie, inclusiv acţiuni militare în curs de desfăşurare, sancţiuni comerciale şi patrulări ale gărzii de coastă în jurul insulelor controlate de Taiwan aflate lângă China.

Noile orientări spun că instanţele, procurorii, organele de securitate publică şi de stat din China ar trebui "să pedepsească sever pe cei care se declară adepţi ai independenţei Taiwanului pentru divizarea ţării şi incitarea la crime de secesiune în conformitate cu legea şi să apere cu hotărâre suveranitatea naţională, unitatea şi integritatea teritorială", potrivit agenţiei de ştiri chineze de stat Xinhua.

Liniile directoare sunt emise în conformitate cu legile deja în vigoare, inclusiv cu legea antisecesiune din 2005, a precizat Xinhua.

Această lege oferă Chinei baza legală pentru o acţiune militară împotriva Taiwanului dacă acesta se separă sau pare pe cale să o facă.

Sun Ping, un funcţionar superior din cadrul Ministerului Securităţii Publice al Chinei, a declarat reporterilor din Beijing că pedeapsa maximă pentru "crima de secesiune" este pedeapsa cu moartea. "Sabia ascuţită a acţiunii legale va atârna întotdeauna sus", a spus ea.

Liniile directoare detaliază ceea ce este considerat o infracţiune demnă de pedeapsă, inclusiv promovarea intrării Taiwanului în organizaţiile internaţionale în care statutul de stat este o condiţie, efectuarea de "schimburi oficiale externe" şi "suprimarea" partidelor, grupurilor şi persoanelor care promovează "reunificarea".

Orientările adaugă o clauză suplimentară la ceea ce ar putea fi considerat infracţiune - "alte acte care urmăresc separarea Taiwanului de China" - ceea ce înseamnă că normele pot fi interpretate în sens larg.

Lai s-a oferit în repetate rânduri să poarte discuţii cu China, dar a fost refuzat. El spune că numai poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.

China a mai luat măsuri legale împotriva oficialilor taiwanezi, inclusiv prin impunerea de sancţiuni împotriva lui Hsiao Bi-khim, fostul ambasador de facto al Taiwanului în Statele Unite şi în prezent vicepreşedinte al insulei.

Astfel de pedepse au un efect practic redus, deoarece instanţele chineze nu au jurisdicţie în Taiwan, al cărui guvern respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului. De asemenea, înalţii oficiali taiwanezi, inclusiv preşedintele, nu vizitează China.

Reacţia Taiwanului

Guvernul taiwanez a declarat vineri că "regretă profund" decizia Chinei de a impune pedeapsa cu moartea în cazuri extreme pentru ceea ce a numit separatişti "înrăiţi" ai independenţei Taiwanului.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a criticat demersul Beijingului, îndemnând oamenii să nu se lase ameninţaţi de China.

"Autorităţile de la Beijing nu au absolut nicio jurisdicţie asupra Taiwanului, iar aşa-zisele legi şi norme ale comuniştilor chinezi nu au nicio putere de constrângere asupra poporului nostru. Guvernul face apel la populaţia ţării noastre să se simtă în largul ei şi să nu se lase ameninţată sau intimidată de Partidul Comunist Chinez", se arată într-un comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor