Chimenul

Chimenul, genul Foeniculum, are o istorie lunga in folosirea ei ca medicament si aliment. Ea apartine familiei Umbelliferae, care inseamna umbela, sau nor de flori, denumit asa datorita florii sale galbene frumoase care se aseamana cu o umbrela. Familia Umbelliferae include morcov salbatic, patrunjel, marar, chimen si coriandru. De asemenea este inclusa si renumita otrava de cucuta, care a fost folosita pentru a-l otravi pe Socrate; este o familie care cuprinde plante si bune si rele.
Aroma parfumata a chimenului provine din uleiul esential anetol. Alte componente sunt cumarin (un anti coagulant), flavonoide si steroli (steroizi). Acum farmacistii folosesc doar semintele, desi in trecut ei foloseau intreaga planta. Se crede ca planta de chimen provine din zona Mediteranei si de atunci s-a raspandit in Europa, India, Australia si Americi si a devenit foarte populara.
In aceasta epoca a obezitatii putem prelua niste sfaturi de la stramosii nostri despre cum am putea slabi folosind chimenul. Atletii greci din antichitate mancau samanta pentru intarire fara sa se ingrase. In timpul secolului al 17-lea botanistul si astrologul Nicholas Culpepper a pretins ca planta de chimen poate ajuta pe cei supraponderali sa slabeasca consumand supa sau ceai facut din planta intreaga de chimen. In Evul Mediu oamenii au consumat chimen pentru a inlatura foamea in timpul perioadelor de postire.
Semintele sunt mestecate pentru a reimprospata respiratia si sunt de asemenea utilizate in pasta de dinti. Restaurantele indiene deseori ofera seminte de chimen in boluri pentru clientii lor deoarece au un efect util pentru digestie.
Saxonii au privit chimenul ca una dintre cele noua ierburi secrete ale lor, crezand ca este un leac pentru cele noua cauze ale bolii. Ei au crezut de asemenea ca planta de chimen era o planta magica, capabila sa tina spiritele rele departe de casele lor.
In multe culturi chimenul a fost utilizat pentru a inlatura otrava provenita de la muscatura de sarpe sau imtepatura de scorpion.
Este folosit si in cazul colicilor la copii. Are multe beneficii pentru sistemul digestiv, incluzand eliminarea gazelor intestinale, si deseori a fost folosit la gatirea unor mancaruri gazoase precum peste. Conform lui Culpepper ”chimenul creste diureza, usureaza durerea de colica renala si ajuta la sfaramarea calculilor.” Creste fluxul de lapte la mamele care alapteaza dar nu este recomandat pentru femeile gravide doarece are fitoestrogeni. In afara de acest lucru Administratia Alimentelor si Medicamentelor il considera sigur.
O modalitate de a face ceai de chimen este de a turna o jumatate de litru de apa fierbinte pe o lingurita de samanta macinata si uscata de chimen si a se lasa la inmuiat 5-10 minute.
Surse:
Bartrams Ecyclopaedia of Herbal Medicine
PDR for Herbal Medicines