Noi proteste la Pungeşti. Maşinile Chevron au fost atacate de localnici

Câteva zeci de localnici din satele Siliştea şi Armăşoaia din comuna vasluiană Pungeşti au ieşit din nou în stradă în noaptea de luni spre marţi pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de exploatarea gazelor de şist din zonă şi au încercat să oprească o coloană de camioane care duceau utilaje spre perimetrul deţinut de Chevron la Pungeşti.
Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti (Prin bunavoinţa Asociaţiei Vira)
Andrei Pricopie
18.03.2014

Câteva zeci de localnici din satele Siliştea şi Armăşoaia din comuna vasluiană Pungeşti au ieşit din nou în stradă în noaptea de luni spre marţi pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de exploatarea gazelor de şist din zonă şi au încercat să oprească o coloană de camioane care duceau utilaje spre perimetrul deţinut de compania americană Chevron la Pungeşti, unde a fost deja realizată platforma betonată pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare.

Unii dintre localnici au încercat să se aşeze în faţa camioanelor pentru a nu le mai permite acestora să ajungă la destinaţie, în timp ce alţii au atacat cu pietre maşinile Chevron. În replică, în zonă au fost mobilizaţi zeci de jandarmi care au amplasat garduri metalice pentru a-i împiedica pe localnici să înainteze spre perimetrul deţinut de compania petrolieră, astfel că la ieşirea din Siliştea s-a creat un filtru unde sunt legitimaţi cei care vor să meargă pe drumul judeţean spre localitatea Pungeşti.

„Oamenii au ieşit în stradă pe la ora 12:00 – 12:30 şi au început să vină, grupate câte trei, camioane însoţite de foarte mulţi jandarmi, aproximativ 500. Au fost aruncate pietre din câte am înţeles, dar eu nu am văzut. Sunt camioane avariate. Eu am oprit un camion. M-am pus în faţa lui în picioare cu mâinile ridicate. La un al doilea transport a venit camionul cu o viteză de 60-70 de km la oră, nici măcar nu a schiţat gestul că ar vrea să frâneze. Am aplicat aceeaşi strategie, dar am sărit de acolo. Au fost scoşi strujeni de porumb şi s-a dat foc pe stradă. Oamenii au încercat din răsputeri, au luptat să oprească. Au ajuns 13 camioane avariate acolo. Se aşteaptă să ajungă şi celelalte camioane. Transportă elemente de sondă. Au stat săracii oameni până la 7-8 dimineaţa”, a declarat pentru Epoch Times liderul Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti, Constantin Pâslaru.

„Au fost depuse trei plângeri astăzi de dimineaţă la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Vaslui de către trei conducători auto. Ei se deplasau noaptea trecută pe drumul judeţean Armăşoaia-Pungeşti şi pe raza locaţităţii Armăşoaia persoane necunoscute, afirmă ei, au aruncat cu pietre în autovehicule. Au distrus la un autovehicul parbrizul, la un al doilea parbrizul şi suportul de protecţie de la oglinda laterală, iar la al treilea un geam lateral. S-au întocmit trei dosare penale pentru infracţiunea de distrugere şi se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor”, a declarat Mihaela Ştraup, din cadrul Poliţiei Judeţene Vaslui

Din octombrie 2013, când au început protestele, şi până astăzi, deşi s-au confruntat cu presiuni enorme din partea autorităţilor, activiştii şi localnicii sunt ferm decişi să lupte în continuare împotriva exploatării gazelor de şist, care sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor freatice şi a mediului etc.

„Facem apel către toată lumea să vină la Pungeşti că lupta încă nu s-a terminat şi mai avem un gram de şansă să oprim această nebunie. În România nu s-a eliberat încă niciun aviz pentru exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, s-au dat pentru aceste companii doar pentru gaze convenţionale”, a transmis Constantin Pâslaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor