Cercetătorii îndeamnă cetăţenii lumii să îşi stocheze ADN-ul într-o bază de date. Pentru “protecţie”
alte articole
Bloomberg a raportat recent că un grup de cercetători din domeniul medical au făcut o propunere pentru protejarea datelor personale intime ale oamenilor, de persoanele care doresc să le afle, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Potrivit Bloomberg, într-o nouă lucrare publicată în jurnalul Science în noiembrie 2018, câţiva cercetători au sugerat că cea mai bună cale pentru protejarea informaţiilor genetice ar putea fi ca toţi americanii să depoziteze datele ADN într-o bază universală la nivel naţional.
Temerile legate de cine poate obţine acces la informaţiile genetice colectate de website-uri specializate au crescut începând cu aprilie 2018, când poliţia americană a făcut o arestare într-un caz de crime în serie pe parcursul câtorva decenii în statul California. Pentru a-l prinde pe presupusul ucigaş, investigatorii au cercetat o bază de date open source (sursă deschisă) populară în rândul celor împătimiţi de genealogie, pentru a căuta rudele posibililor suspecţi. Poliţia a găsit concordanţe şi apoi l-au prins pe criminal.
Cazul din California a arătat în mod clar că cetăţenii au control redus asupra locului unde pot ajunge informaţiile lor genetice sau ale membrilor familiei, ceea ce ar putea fi un coşmar pentru viaţa privată.
“În prezent, agenţiile de aplicare a legii au deja un potenţial acces la datele a milioane de oameni”, a precizat James Hazel, cercetător la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville, Tennessee, şi autor principal al lucrării. “Un sistem universal va fi mai uşor de reglementat."
Un studiu recent a concluzionat că ar fi necesar ca doar 2% din populaţia SUA să efectueze un test ADN pentru a fi, practic, expusă structura genetică a tuturor cetăţenilor americani.