CEDO: practicile de supraveghere ale agenţiilor de securitate britanică şi americană încalcă drepturile omului

(Captură Foto)
Epoch Times România
19.09.2018

Acum câteva zile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că agenţia de spionaj a Marii Britanii (GCHQ) încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin programele sale de supraveghere în masă. Instanţa a decis ca aceste activităţi încalcă drepturile la viaţă privată şi de familie ale cetăţenilor britanici şi europeni, şi în final, afirmaţia include şi respingerea activităţilor Statelor Unite, ţinând cont de faptul că GCHQ a obţinut o mare parte din datele sale de la Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA), potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Procesul la CEDO a fost intentat de Amnesty Internaţional, Big Brother Watch, ACLU, Biroul Jurnalismului de Investigaţie (Bureau of Investigative Journalism) şi alte grupuri care promovează şi protejează libertăţile civile. Procesul se referă la clauzele cuprinse în Legea privind reglementarea puterilor de investigare a Marii Britanii din anul 2000, şi, deşi o nouă variantă a legii a fost adoptată în 2016 şi urmează să fie pusă în vigoare, multe dintre problemele identificate de CEDO rămân cu privire la legea din 2016.

Deşi CEDO nu a precizat că schimbul de informaţii între agenţii precum GHCQ, NSA şi membrii alianţei de spionaj Five Eyes (“Cinci Ochi”) reprezintă o încălcare a convenţiei pentru drepturile omului, totuşi a afirmat că “utilizarea unui astfel de schimb de informaţii pentru a evita restricţiile aplicate asupra supravegherii propriilor cetăţeni ai unui stat membru [al UE] ar fi o încălcare a cartei”, a rezumat Ars Tehnica. Într-o decizie luată în 2015, o instanţă din Marea Britanie a decis că acest tip de schimb de informaţii încalcă de fapt legea europeană.

Publicaţia The Guardian a elucidat decizia CEDO, care a descoperit că unele activităţi încalcă Convenţia în timp ce altele nu:

Cu o majoritate de cinci voturi la două, judecătorii din Strasbourg au concluzionat că regimul de interceptare [a comunicaţiilor] în masă al GCHQ a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului, care garantează confidenţialitatea, deoarece s-a afirmat că nu există suficiente măsuri de protecţie şi că regulile care guvernează procesul de selectare a datelor legate de comunicaţii’ au fost considerate neadecvate. Regimul folosit de guvernul britanic pentru împărtăşirea informaţiilor cu guverne străine nu a încălcat nici articolul 8 şi nici articolul 11, care garantează libertatea de exprimare”.

De asemenea. CEDO nu a decis faptul că agenţiile de spionaj abuzează de puterile lor, precizând că: “Nu există nicio dovadă care să sugereze că serviciile de informaţii abuzează de puterile lor”. Totuşi, instanţa a descoperit că nu există suficiente măsuri de protecţie din partea Tribunalului britanic pentru Puteri de Investigare pentru a se preveni potenţialele abuzuri. Acest Tribunal britanic este echivalent cu sistemul american FISA (Legea privind supravegherea activităţilor străine de spionaj, ale cărui instanţe aprobă aproape toate cererile pentru mandate de monitorizare).

Potrivit Ars Technica:

Curtea a decis că modul în care guvernul britanic a colectat datele de la furnizorii de servicii de comunicaţii a reprezentat o încălcare a Articolului 8 al CEDO (drepturile la viaţa privată şi de familie). De asemenea, a descoperit că atât metodele de interceptare în masă a comunicaţiilor, cât şi procesul de obţinere a metadatelor privind comunicaţiile de la furnizorii de servicii au încălcat Articolul 10 (libertatea de exprimare) din cauza insuficientelor măsuri de protecţie privind materialele jurnalistice confidenţiale. Şi, curtea a fost în special îngrijorată de lipsa oricărei supravegheri asupra a ceea ce a fost colectat pe traficul de Internet sau a tipului de filtre care au fost folosite pentru a se determina ce fel de trafic a fost de interes.

De precizat că legile britanice luate în vizor cel mai mult de CEDO sunt similare legii americane Patriot Act. “Decizia trimite un mesaj clar că programe de supraveghere similare, precum cele desfăşurate de NSA, sunt de asemenea incompatibile cu drepturile omului”, a afirmat Patrick Toomey, avocat la ACLU.

Deoarece sistemul britanic este atât de similar celui al Statelor Unite – şi pentru că Marea Britanie se bazează mult pe NSA – decizia ar putea avea o reacţie în lanţ asupra legitimităţii percepute a acestor practici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor