Cercetătorii chinezi testează în premieră pe un subiect uman tehnica CRISPR-Cas9

Doctorii chinezi au injectat, în premieră, celule modificate într-un pacient bolnav de cancer. Tehnica folosită - CRISPR-Cas9 - este considerată ca fiind mult mai eficientă decât celelalte utilizate până în prezent în acest domeniu.
Celule de cancer. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.11.2016

Pe 28 octombrie, o echipă de oncologi condusă de Lu You de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China, a injectat celule modificate unui pacient cu cancer pulmonar agresiv, în cadrul unui test clinic efectuat la Spitalul West China. Este pentru prima dată când s-a folosit tehnica CRISPR-Cas9, conform revistei Nature.

Spre deosebire de testele clinice anterioare care au folosit alte tehnici, CRISPR se presupune a fi mai simplă şi mai eficientă decât celelalte tehnici, susţine Carl June, specialist în imunoterapie la Universitatea din Pennsylvania.

“Cred că acest lucru va declanşa 'Sputnik 2.0', un duel biomedical privind progresele în domeniu între China şi SUA, care este important deoarece competiţia îmbunătăţeşte de regulă produsul final”, susţine el.

Cercetătorii au extras celule imune din sângele unui pacient şi au folosit tehnica CRISPR-Cas9 pentru a dezactiva o genă în acele celule ale sistemului imunitar.

Tehnica CRISPR-Cas9 combină o enzimă de tăiere a ADN-ului şi un ghid molecular care poate fi programat să conducă enzima exact unde să taie.

Gena dezactivată împiedică de obicei răspunsul imunitar al celulei, motiv pentru care multe tipuri de cancer devin maligne şi se răspândesc în tot organismul.

Echipa lui Lu a mărit numărul de celule editate prin cultivare şi le-a injectat înapoi pacientului care suferea de cancer pulmonar. Lu You a declarat că tratamentul s-a desfăşurat conform planului şi că pacientul va primi o a doua injecţie. Cei 10 pacienţi înscrişi în testul clinic urmează să primească fiecare două, trei sau patru astfel de injecţii.

Un test utilizând tehnica CRISPR este planificat şi în SUA, unde vor fi folosite trei tipuri de gene în vederea tratării unor diferite tipuri de cancer. Se estimează că testul va începe în 2017.

Un grup de la Universitatea Peking din Beijing doreşte să înceapă trei teste clinice în martie 2017, folosind tehnica CRISPR, în cazul cancerului de vezică, prostată şi cel renal. Dar aceste studii nu au primit încă aprobare sau fonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor