Un pas important pentru a învinge cel mai letal cancer de piele

Melanom
Melanom

Oameni de ştiinţă israelieni şi germani au anunţat că au identificat mecanismul prin care cancerul de piele malign se extinde la alte organe ale corpului uman şi modul în care se poate opri metastaza. Cancerul este o boală care ucide o persoană la fiecare 52 de minute.

Doctorul Carmit Levy, director al echipei de cercetători de la Tel Aviv University şi German Cancer Research Center (DKFZ) cu sediul în Heidelberg, a declarat că descoperirea "este un pas important pe calea spre un remediu complet pentru cea mai periculoasă formă de cancer de piele, melanomul. Sperăm - a adăugat - că descoperirile noastre ne vor ajuta la transformarea melanomului într-o boală care nu pune viaţa în pericol şi uşor de tratat". Studiul - publicat în revista Nature Cell Biology – demonstrează că, înainte de a se răspândi la alte organe, "tumora emite vezicule mici cu molecule endogene de acid ribonucleic (microRNA)". Sunt chiar acestea cele care cauzează "modificări morfologice la nivelul dermului în pregătirea primirii şi transportului celulelor canceroase".

Stadiile incipiente

"Pericolul de melanom nu se află în tumora iniţială care apare pe piele, ci mai degrabă în metastazele pe care cancerul le trimite la creier, ficat şi oase. Noi am descoperit modul în care cancerul se extinde la organe îndepărtate şi modalităţile de a opri procesul înainte de a ajunge la faza metastatică", a declarat şefa echipei de cercetare, medicul israelian Carmit Levy.

Levy a explicat că cercetarea s-a concentrat "pe stadiile iniţiale ale bolii, înainte de etapa invazivă" şi că "spre marea surpriză a oamenilor de ştiinţă, au fost descoperite modificări care nu s-au verificat anterior, în morfologia dermului, stratul interior al pielii. Următorul pas a fost de a descoperi ce erau aceste schimbări şi modul în care erau legate de melanom". Punctul de cotitură a fost descoperirea că - spre deosebire de ceea ce era cunoscut până acum - chiar înainte ca "însuşi cancerul să invadeze derma, emite aceste mici vezicule de microRNA şi că acestea induc modificări structurale chiar în dermă pentru a primi şi a transmite tumora la celule. Şi acum ne este clar că, blocând aceste vezicule suntem în gradul să oprim, de asemenea, şi boala".

Posibilele medicamente identificate sunt două substanţe chimice: prima, SB202190, inhibă eliberarea de vezicule de la melanom la nivelul dermului; al doilea, U0126, împiedică modificările morfologice în derm chiar şi după sosirea veziculelor. Ambele substanţe - a menţionat Levy - au fost testate cu succes în laborator şi pot servi drept candidat pentru medicamentele viitoare. "Mai mult decât atât - a adăugat directorul echipei conform biroului de presă al guvernului israelian - schimbările din dermă, ca şi veziculele, pot fi folosite ca indicatori puternici pentru diagnosticarea precoce a melanomului".

Mai multe informaţii: Nature Cell Biology

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură