Toader îl sfidează pe Dragnea: anunţă ample dezbateri pe legile Justiţiei

În timp ce liderul PSD aşteaptă cât mai curând posibil pachetul de legi pe Justiţie, dacă s-ar putea, unele care să includă şi prag pe abuzul în serviciu, ministrul Justiţiei a anunţat luni demararea unui amplu proces de consultare vizând problemele ce decurg din aplicarea codurilor penale.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

La doar o zi după ce Liviu Dragnea l-a criticat că întârzie proiecte de modificare a legilor, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat că va demara un amplu proces de consultare a sistemului judiciar cu privire la identificarea problemelor ce decurg din aplicarea noilor coduri şi a propunerilor pentru remedierea acestora.

Ministerul Justiţiei mai informează că luni, la sediul instituţiei a avut loc reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei (Comisia MCV), comisia fiind convocată în vederea pregătirii misiunii MCV ce va avea loc la începutul lunii mai şi pentru discutarea măsurilor ce vor fi abordate pentru aducerea la îndeplinire a recomandărilor din raportul Comisiei Europene publicat la 25 ianuarie 2017.

"Toţi cei prezenţi au salutat iniţiativa Ministerului Justiţiei de a convoca Comisia MCV, exprimând un angajament unanim de cooperare şi de unire a eforturilor pentru realizarea obiectivului comun de îndeplinire a Recomandărilor MCV, în constatarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate până în prezent. Au fost abordate teme de interes pentru sistemul judiciar, între care: stabilitatea şi predictibilitatea cadrului normativ, abordarea agendei legislative cu respectarea standardelor de transparenţă şi dialog, implicarea sistemului judiciar în toate temele ce privesc buna funcţionare a acestuia, asigurarea independenţei justiţiei şi prezentarea garanţiilor de ireversibilitate a progreselor deja realizate", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Revenind la amplele consultări, reamintim că Liviu Dragnea şi-a exprimat în mod repetat nemulţumirea faţă de întârzierea pachetului de legi vizând modificarea Codurilor Penale.

"Eu sunt nemulţumit pentru că a spus că a doua zi îl pune pe site-ul ministerului şi au trecut 3 săptămâni şi nu l-a pus. S-au pierdut trei săptămâni de zile. Colegii din Parlament normal că au şi ei supărările lor pe asta... Dacă se întârzie foarte mult, iniţiative legislative pot apare şi în Parlament. Parlamentul, în acest an, încă mai are dreptul să legifereze.", declara Dragnea duminică la Antena 3.