Cele mai economice becuri

Becuri economice (Facebook)
A. D.
26.02.2015

Deşi contribuţia la civilizaţie a luminii artificiale este incontestabilă, agresiunea acesteia asupra oamenilor pare că a sporit în ultima perioadă, odată cu introducerea obligativităţii becurilor economice în ţările Uniunii Europene. Nu se ştie în ce măsură nu este vorba despre o propagandă cu interese economice împachetate ecologic, pentru că iluminatul reprezintă cam 10% din totalul consumului de curent electric dintr-o gospodărie, sursele de risipă putând fi găsite şi în alte domenii.

Nimic nu se compară cu lumina soarelui, cea pentru care oamenii sunt adaptaţi perfect de sute de mii de ani. Lumina solară, plus influenţa ei asupra stării noastre de sănătate, asupra stării noastre sufleteşti, este incomparabilă faţă de lumina artificială. Însă toate organismele s-au obişnuit de-a lungul evoluţiei cu compoziţia chimică şi cu schimbarea ritmică a luminii.

Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente cu putere mai mare de 75 de Watti, iar începând cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul reducerii emisiilor de carbon.

Pentru a putea beneficia, totuşi, de avantajele becurilor economice (se ard mai greu şi consumă mult mai puţin), cumpărătorul trebuie să se uite atent pe etichetă, mult mai complicată decât cea a becurilor incandescente, despre care ştiam că dacă sunt de 100 de waţi, ne vor oferi o lumină puternică şi gălbuie, în aşa fel încât să putem citi ziarul şi în serile de iarnă.

La cele economice, situaţia se schimbă. Măsurând eficienţa unui bec în lumeni putem compara direct cantitatea de lumină oferită de diferite lămpi. Comparaţiile bazate pe puterea măsurată în waţi nu mai sunt fiabile şi ne pot induce în eroare. Astfel, căutaţi 1.300-1.530 de lumeni pentru echivalentul unui bec cu incandescenţă de 100 de W, 920-1.060 de lumeni pentru un bec de 75 de waţi, 700-810 de lumeni pentru un bec de 60 de waţi, 410-470 de lumeni pentru un bec de 40 de waţi şi 220-250 de lumeni pentru un bec de 25 de waţi.

În timp ce becurile incandescente furnizează, întotdeauna, aceeaşi culoare a luminii („lumină caldă”), lămpile fluorescente compacte şi lămpile cu LED-uri oferă o gamă largă de temperaturi ale luminii (măsurate în grade Kelvin). Aceste diferenţe pot conta în anumite situaţii.

Avantajele becurilor economice

Chiar dacă preţul becurilor economice poate părea în primă fază mare în comparaţie cu becurile incandescente, este bine de ştiut că, în timp, acestea aduc cu sine un cost scăzut al facturii electrice datorită timpului mare de viaţă şi consumului de energie mai mic. Astfel, durata de viaţă în medie pentru un bec economic CFL este de 10 – 15 ori mai mare decât a unui bec normal cu incandescenţă. Mai mult, un LED poate ajunge la o durată de viaţă de peste 15 ani dacă este exploatat corect (la 7 ore pe zi timp de folosire).

De asemenea, este bine de ştiut şi faptul că un bec economic florescent foloseşte cu circa 70 – 75% mai puţină energie decât unul incandescent.

1. Cele mai economice becuri: cu LED

Becurile LED oferă o lumină direcţională însă, folosite în grupuri. Dispozitivele ce folosesc LED-uri sunt o alternativă ce oferă o lumină de calitate mai bună şi consumă mult mai puţin decât becurile incandescente. Becurile LED economice folosesc diode emiţătoare de lumină în locul filamentelor şi gazelor rare folosite de becurile clasice. Iluminarea cu LED-uri datează din anii 60′, când LED-urile au luat progresiv locul indicatoarelor de pe dispozitivele electronice. Motivul a constat în puterea consumată redusă şi durata de viaţă foarte mare.

Avantaje:

- Durata de viaţă mare – becurile LED pot fi folosite de două ori mai mult (până la 50.000 de ore) faţă de cele fluorescente şi de peste 50 de ori mai mult faţă de cele incandescente.

- Rezistenţă crescută – becurile LED sunt rezistente la şocuri şi vibraţii pentru că nu au filament precum cele incandescente.

- Eficienţă superioară – becurile LED produc o lumină mult mai puternică şi mai apropiată de conceptul de lumină albă.

- Consum redus de energie – principalul avantaj al acestui tip de becuri este consumul său scăzut, de 10-15 ori mai mic decât cel al unu bec incandescent.

- Tipul de lumină – becurile LED produc lumină rece, spre deosebire de becurile incandescente care se încing foarte tare ele având o eficienţă foarte scăzută. (90% din energia electrică ce le străbate este transformată în căldură, şi numai 10% este transformată în lumină).

Dezavantaje:

- Preţul mare – preţul destul de piperat este, probabil, cel mai mare dezavantaj al becurilor LED. În timp însă, prin economisirea energiei, costurile se amortizează.

- Lumina direcţională – becurile LED produc lumină direcţională adică lumina nu este împrăştiată uniform în întreaga încăpere. Cu timpul însă, această problemă a fost parţial remediată, prin apariţia unor modele noi cu mai multe diode LED şi un sistem de lentile care împrăştie lumina aidoma becurilor incandescente.

2. Cele mai economice becuri: becurile cu halogen

Becul cu halogen funcţionează pe acelaşi principiu ca şi becul incandescent. Ceea ce diferă este compoziţia bulbului din sticlă şi amestecul de gaze din interior, care conţin şi halogen. Astfel, filamentul poate ajunge la o temperatură mai mare fără să se ardă.

Avantaje

- Becurile pe halogen consumă cu 20% până la 45% mai puţină energie pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, în comparaţie cu becurile incandescente convenţionale. Acesta este principalul motiv pentru care becurile cu halogen se numără printre cele mai economice becuri şi contribuie la reducerea facturii la curent.

- Intensitatea luminii produse este cu 20-30% mai mare decât în cazul becului incandescent clasic.

- Din cauza dimensiunilor sale mici, becul cu halogen este folosit mai ales la corpurile de iluminat cu spoturi de lumină. Există însă şi becuri cu halogen de dimensiunile unui bec normal.

Dezavantaje

- Nu pot fi amplasate în apropierea surselor inflamabile sau a copiilor deoarece emit radiaţii UV, nocive pentru piele.

- Trebuie manipulate cu mare grijă deoarece sunt foarte fragile.

3. Cele mai economice becuri: fluorescente

Becul fluorescent funcţionează în mod asemănător cu tuburile de neon. Diferenţa constă în faptul că starterul care se foloseşte la neonul clasic a fost înlocuit cu circuite electronice mici, ceea ce a permis realizarea unor becuri fluorescente de mici dimensiuni.

Avantajele becurilor fluorescente

- Marele avantaj al acestui tip de becuri este consumul, care este de 4-5 ori mai mic decât consumul becurilor cu incandescenţă - un motiv pentru care becurile fluorescente se numără printre cele mai economice becuri.

În interiorul becului se află un gaz la presiune joasă compus din vapori de mercur şi neon, argon sau xenon. Peretele interior conţine o substanţă fluorescentă pe bază de fosfor, iar în momentul în care becul este conectat la o sursă de curent au loc descărcări electrice în interiorul său care duc la producerea luminii.

Dezavantaje

- Se aprind lent şi este nevoie de timp până când ajung la luminozitate maximă.

- Culoarea lor nu este foarte estetică.

Folosirea becurilor economice cu LED, cu halogen sau fluosrescente, poate contribui la reducerea facturii la curent dacă ştiţi ce tipuri de becuri se potrivesc locuinţei dvs. şi care sunt avantajele şi dezavantajele lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor