Cel mai mare fragment al meteoritului din Celiabinsk mai greu decât acum 2 luni

Imaginaţi-vă că prindeţi în greutate 32 de kilograme în doar două luni. Exact acest lucru se pare că s-a întâmplat cu cel mai mare fragment al meteoritului care a căzut în Celiabinsk în 2013, conform noilor date publicate de savanţii ruşi, conform unui articol Moscow Times.
Explozia unui meteorit deasupra regiunii Celiabinsk, Rusia. (OLEG KARGOPOLOV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
28.01.2015

Imaginaţi-vă că prindeţi în greutate 32 de kilograme în doar două luni. Exact acest lucru se pare că s-a întâmplat cu cel mai mare fragment al meteoritului care a căzut în Celiabinsk în 2013, conform noilor date publicate de savanţii ruşi, conform unui articol Moscow Times.

Acel fragment din meteoritul care a ajuns pe prima pagină a ziarelor lumii în urmă cu doi ani, după ce a luminat cerul în centrul Rusiei, a fost cântărit prima dată în noiembrie 2014 de către Academia Rusă pentru Ştiinţe. Avea 473 de kilograme.

Dar când fragmentul a fost cântărit din nou în cursul zilei de luni la Muzeul pentru Istorie Regională din Celiabinsk, măsurătorile electronice de mare precizie au arătat de 3 ori la rând un rezultat cuprins între 505 şi 510 kilograme – cu o marjă de eroare de un procent.

Geologul şi mineralogul Sergei Kolisnichenko a declarat pe website-ul muzeului că ar fi extrem de util pentru savanţi să cunoască greutatea exactă a bucăţii de meteorit.

“Pornind de la greutatea exactă, putem să determinăm mai exact cum s-a comportat meteoritul în atmosferă în timpul procesului de dezintegrare”, a declarat Kolisnichenko. “Această informaţie va fi utilă în prezicerea traiectoriilor altor asteroizi care s-ar putea îndrepta către Pământ.”

Meteoritul a fost pescuit din Lacul Chebarkul, aproximativ 70 km vest de Celiabinsk, în octombrie 2013 şi ar fi putut să fi fost chiar mai mare dacă nu s-ar fi rupt în 3 bucăţi în timpul procesului de extracţie.

Un fragment mai mic din meteorit este afişat în prezent în Moscova la Festivalul Naturii “Rusia Primitivă”, găzduit de Casa Centrală a Artiştilor până în 22 februarie. Fragmentul a fost expus anterior în Soci în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor