Meteoritul căzut în Celiabinsk dezvăluie mentalitatea ruşilor

Explozia unui meteorit deasupra regiunii Celiabinsk, Rusia.
Explozia unui meteorit deasupra regiunii Celiabinsk, Rusia. (OLEG KARGOPOLOV / AFP / Getty Images)

Nimic nu 'scoate la lumină' atât de bine mentalitatea naţională cum o face un meteorit. Explozia unui meteorit deasupra regiunii Celiabinsk săptămâna trecută a scos în evidenţă trăsăturile distinctive ale cetăţenilor ruşi, notează jurnalista Maşa Gessen, pe blogul său găzduit în publicaţia de limbă engleză International Herald Tribune (IHT).

Lumea a aflat, după cum constată şi New York Magazine, că 'este aproape imposibil să surprinzi un rus '. Şi jurnalista explică: ruşii se aşteaptă în orice moment la nenorociri. Rusia are cea mai ridicată mortalitate din 'cauze externe' în timp de pace : accidente, intoxicări, asasinate violente, sinucideri.

În afară de aceasta, regiunea Celiabinsk este 'locul celor mai îngrozitoare şi mai puţin cunoscute catastrofe nucleare', notează Gessen, amintind de explozia de la uzina 'Maiak', din 1957, şi de poluarea râului Tecia. Oamenii continuă să locuiască lângă uzină, să prindă peşte în acest râu şi să aibă copii cu anomalii genetice, iar acest lucru dezvăluie cea de-a doua trăsătură a caracterului rusesc: 'neînfricarea iraţională'.

Vinerea trecută, când au căzut bucăţile de meteorit, mulţi au fost răniţi de cioburi de sticlă, deoarece s-au grăbit spre ferestre să vadă explozia. Maşa Gessen mărturiseşte că ea însăşi a putut observa o asemenea lipsă de raţiune. Odată, când în clădirea în care ea lucrează s-a declanşat alarma de incendiu, jurnaliştii străini s-au grăbit spre ieşiri, în timp ce ruşii s-au comportat ca şi cum nu ar fi observat nimic.

Autoarea comentariului caută cauzele unui asemenea comportament. În primul rând, scrie Maşa Gessen, ruşii nu mai speră să aibă control asupra propriilor vieţi şi consideră că toate încercările în acest sens sunt zadarnice. În al doilea rând, există o neîncredere generalizată faţă de autorităţi: se presupune că alarma de incendiu este una falsă.

'Neîncrederea' - aceasta ar fi, potrivit jurnalistei, cea de-a treia trăsătură distinctivă a mentalităţii ruseşti pe care a relevat-o meteoritul. Blogosfera rusă abundă în supoziţii că acesta a fost de fapt un obiect spaţial neindentificat şi în alte 'teorii ale conspiraţiei', constată jurnalista de la IHT.