Pisica poate vedea lucruri care sunt invizibile pentru om
Pisicile sunt considerate de mulţi ca fiind simboluri ale misticismului din cauza corpului lor elegant şi flexibil, precum şi a privirii lor, care poate "magnetiza" pe oricine.
După cum arată date ştiinţifice recente, există un alt motiv pentru care pisicile sunt considerate ''creaturi misterioase". Pentru că ele pot vedea lucruri pe care ochii noştri nu le pot percepe.
Pisicile, ca şi alte animale, au aşa-numita vedere psihedelică, capacitatea de a vedea dungi pe petalele florilor sau modele minuscule pe aripile păsărilor, care însă sunt invizibile pentru ochiul uman. Secretul din spatele acestei „super vederi” este lumina ultravioletă. Conform unui studiu recent, pisicile, câinii şi alte animale, pot percepe acest tip de lumină pe care oamenii nu pot.
"Există numeroase exemple de lucruri care reflectă razele UV şi pe care animalele sensibile la ultraviolete le pot percepe, în timp ce structura anatomică a ochiului uman nu permite sesizarea lor", a declarat Ronald Douglas, profesor de biologie la Universitatea City din London care a efectuat studii în acest sens. De asemenea, renii pot vedea urşii polari prin reflecţia razelor UV în zăpadă, adaptare esenţială în mediul Arcticii, în timp ce majoritatea oamenilor văd doar ... zăpadă albă.
Lumina este compusă dintr-un spectru de culori. Lumina vizibilă (pe care o pot vedea oamenii) se întinde de la roşu la violet, iar mai departe se află lungimile de undă ultraviolete (în celălalt capăt se află infraroşiile). Este cunoscut faptul că multe animale pot vedea undele ultravioletele, inclusiv unele insecte (cum ar fi albinele), păsări, peşti, unii amfibieni şi unele reptile şi câteva mamifere (chiar şi rozătoare, marsupiene şi lilieci).
Astfel s-ar putea explica de ce pisicile arată atât de mult interes pentru obiecte obişnuite, cum ar fi o bucată de hârtie. Substanţele chimice adăugate la hârtie, textile, în scopul de a face obiectele mai luminoase, absorb lumina ultravioletă, iar ele pot arăta diferit în ochii pisicuţelor care sunt atât de sensibile la razele UV.
Tot acest fenomen explică şi vederea nocturnă a pisicilor. ''Până acum nimeni nu credea că aceste mamifere pot să vadă noaptea în ultraviolet, iar descoperirea poate explica unele detalii aparent bizare din comportamentul lor'', a mai declarat autorul studiului, Ron Douglas. Ochiul uman blochează aceste unde ultraviolete, însă ochiul unor animale le percepe, acestea ajung la retină şi astfel animalele pot vedea noaptea.