Cel mai bun moment pentru a bea apă? Răspunsurile medicinei orientale

Tipurile potrivite de apă variază în funcţie de starea fizică a individului.
Tipurile potrivite de apă variază în funcţie de starea fizică a individului. (Foto: Freepik)

Consumul de apă este esenţial pentru supravieţuirea omului şi asigură buna funcţionare a organismului nostru. Apa transportă nutrienţii în tot corpul şi reglează metabolismul pentru a îmbunătăţi rezistenţa la boli.

În prezent, în comunitatea sanitară are loc o dezbatere referitor la momentul şi cantitatea de apă pe care ar trebui să o bem. De exemplu, este bine pentru sănătatea noastră să bem un pahar de apă pe stomacul gol dimineaţa? Ar trebui să bem apă înainte de a merge la culcare?

Dr. Wu Kuo-pin de la clinica Xinyitang Health din Taiwan ne avertizează că un consum de apă la momentul nepotrivit poate slăbi sănătatea intestinelor.

Consumul de apă dimineaţa provoacă balonare

Există un proverb chinezesc care spune: un intestin sănătos este sinonim cu tinereţea. Unele persoane cred că băutul unui pahar de apă pe stomacul gol dimineaţa poate curăţa tractul digestiv şi poate activa sistemul gastrointestinal.

Cu toate acestea, Wu este de altă părere. El subliniază că temperatura corpului uman este la cel mai scăzut nivel dimineaţa. Temperatura corpului nostru creşte atunci când începem să ne trezim.

"Temperatura corpului creşte cel mai mult în timpul serii şi apoi scade treptat până în dimineaţă următoare. Acesta este motivul pentru care temperatura organelor noastre interne este cea mai scăzută dimineaţa", explică medicul.

Potrivit dr. Wu, din moment ce temperatura centrală a corpului creşte doar atunci când ne trezim dimineaţa, consumul unui pahar de apă inhibă funcţia fiziologică a organelor noastre interne, deoarece natura apei este 'yin' şi 'moale', conform medicinei tradiţionale chineze (MTC).

În practica clinică, Wu a constatat, de asemenea, că persoanele care beau apă dimineaţa au tendinţa de a se confrunta cu deficienţă de splină, flatulenţă gastrointestinală, indigestie, edeme, oboseală, constipaţie, ameţeli şi palpitaţii cardiace, iar unele simptome pot fi invizibile.

Atunci când splina slăbeşte, aceasta provoacă umezeală, ceea ce duce la dermatită atopică sau eczeme.

Unii susţin că hidratarea în zori poate ajuta împotriva constipaţiei. Dar medicul ne reaminteşte: "Depinde de starea dumneavoastră fizică. Cei care fac exerciţii fizice intense dimineaţa trebuie să se rehidrateze mai mult. Dar pentru cei care au o deficienţă a splinei, consumul de apă dimineaţa le suprasolicită stomacul”.

Iar în ceea ce priveşte teoria de a nu bea apă seara?

Dr. Wu explică faptul că, având în vedere că diluarea concentraţiei sângelui poate reduce probabilitatea unui accident vascular cerebral, consumul de apă cu o oră înainte de culcare este bun pentru sănătate.

Cel mai bun moment să bei apă pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate

Splina şi stomacul sunt situate în centrul corpului uman, numit San Jiao în medicina tradiţională chineză.

Dr. Li Dongyuan, un celebru medic din dinastia Jin, credea că sursa tuturor bolilor se datorează unei alimentaţii necorespunzătoare şi efortului fizic excesiv, care provoacă disiparea qi-ului şi a vitalităţii în stomac.

O dietă sănătoasă este necesară pentru a menţine sănătatea organismului. Dacă splina şi stomacul - responsabile de digerarea alimentelor – se slăbesc, ele nu pot furniza energia de care are nevoie întregul organism.

Dr. Wu explică faptul că, întrucât suntem predispuşi la deficienţe de yang al splinei şi rinichilor înainte de mese, consumul de apă în timpul mesei diluează acidul gastric, ceea ce duce la probleme digestive.

Prin urmare, el sugerează să bem apă la o oră după masă, în loc de înainte sau în timpul mesei.

Micul dejun: fără apă înainte de masă.

Prânz şi cină: fără apă înainte de masă. Se poate bea puţină supă înainte de felul principal. Consumul apei este recomandat la o oră după masă. Se protejează qi-ul stomacului şi creşte pierderea în greutate prin alternarea alimentelor şi a apei.

3 obiceiuri alimentare care provoacă tulburări gastrointestinale

În afară de a bea apă în mod necorespunzător, ce alte obiceiuri sau stiluri de viaţă greşite pot provoca tulburări gastrointestinale?

Dr. Wu afirmă că dieta este esenţială.

O dietă excesivă: Să mănânci prea mult sau prea puţin este rău pentru sănătate. Se spune că: "Dacă vrei ca copilul tău să fie fericit, pune-l să mănânce 70% şi încălzeşte-l". Ar trebui să mâncăm până la 70% din saturaţia noastră pentru a evita să fim prea plini şi să provocăm dureri de stomac.

Mese neregulate: acidul gastric nu este secretat ca urmare a consumului de alimente. Mai degrabă, stomacul secretă o parte din acid atunci când soseşte ora obişnuită a mesei. Prin urmare, persoanele care nu iau masa de prânz în mod regulat pentru o perioadă îndelungată sunt predispuse la ulcer la nivelul intestinelor şi al stomacului.

Medicul ne avertizează să evităm să luăm gustări între mese, astfel încât intestinele şi stomacul să aibă suficient timp să digere şi să metabolizeze, ceea ce este crucial pentru pierderea în greutate. Cel mai bine este să acordăm corpului nostru patru-cinci ore pentru digestia gastrointestinală.

Dacă micul dejun este la ora 7 dimineaţa, este mai bine să luăm prânzul la ora 12. Deoarece cina are loc de obicei mai târziu, după-amiaza sau seara, acest lucru permite sistemului nostru digestiv un timp de odihnă eficient pentru a finaliza metabolismul.

Cu toate acestea, o cantitate mică de alimente în mai multe mese este recomandată pentru cei cu condiţii fizice speciale. În plus, este bine ca ultima masă să fie consumată cu trei ore înainte de culcare.

Alimente nepotrivite: Consumul prea multor alimente crude şi reci, cum ar fi apa de la robinet şi carnea crudă, poate cauza probleme cu paraziţii şi poate declanşa simptome de temperatură scăzută a corpului şi coagulare a sângelui. Circulaţia slabă a sângelui poate provoca tromboză şi cheaguri de sânge.

De ce sunt importante apa fiartă şi alegerea apei?

În experienţa sa, dr. Wu a încercat să fiarbă apa în vase de lut, de fier şi de oţel inoxidabil. Familia sa este unanim de acord că apa fiartă în vase de lut este cea mai bună.

El crede că argila rupe moleculele de apă, astfel că apa are un gust mai bun. În plus, natura apei de la robinet se schimbă moderat în vasul de lut, ceea ce este, de asemenea, mai bine pentru organism.

Tipurile potrivite de apă variază în funcţie de starea fizică a individului.

(The Epoch Times)

De exemplu, apa alcalină este considerată de natură rece, astfel că este mai potrivită pentru persoanele cu corpuri uscate şi fierbinţi, cu tensiune arterială ridicată şi temperament iritabil. Persoanele cu corpuri reci şi slabe ar trebui să evite apa alcalină.

De asemenea, atunci când nu ne simţim bine, mai întâi este indicat consumul de apă caldă. Aceasta ajută la diluarea substanţelor inflamatorii şi a concentraţiilor din sânge.

În cele din urmă, dr. Wu adaugă: "Anxietatea şi gândirea excesivă provoacă daune splinei”. Aceasta înseamnă că a fi prea îngrijorat sau a gândi prea mult, până la punctul de a nu mânca sau bea, va afecta funcţionarea splinei şi a stomacului.

Aşadar, cultivaţi-vă corpul şi mintea şi lăsaţi-vă emoţiile şi stomacul să se relaxeze pentru o mai bună sănătate a tractului gastrointestinal. De asemenea, puteţi învăţa să vă menţineţi sănătatea mâncând încet şi mestecând bine.

Punctele de vedere exprimate în acest articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al The Epoch Times. Secţiunea de Sănătate a Epoch Times apreciază discuţiile profesionale şi dezbaterile amicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură