Ce spun specialiştii despre avantajele şi dezavantajele consumului de cafea

 Ceaşcă cu cafea.
Ceaşcă cu cafea. (pixabay.com)

Cafeaua a devenit o parte indispensabilă din viaţa multor oameni. Conform statisticilor privind consumul de cafea, aproximativ 30-40% din populaţia lumii bea cafea zilnic. Numărul de consumatori de cafea din Statele Unite reprezintă aproximativ 65% din totalul populaţiei.

Mai multe studii arată că la nivelul organismului uman, cafeaua are avantaje şi dezavantaje. Experţii ne reamintesc să evităm să bem prea multă cafea.

Scade tensiunea arterială

Într-o lucrare de cercetare publicată în Nutrients în ianuarie 2023, cercetătorii au analizat datele a peste 1.500 de persoane - 720 de bărbaţi şi 783 de femei - din nordul Italiei. Datele includ obiceiurile de consum de cafea ale oamenilor, nivelul tensiunii arteriale şi alţi indicatori legaţi de sănătatea cardiovasculară.

Cercetarea arată că tensiunea arterială sistolică (TAs) a persoanelor care beau două ceşti de cafea zilnic este cu aproximativ 5,2 mmHg mai mică decât a celor care nu beau cafea. TAs a persoanelor care beau mai mult de trei ceşti pe zi este cu aproximativ 9,7 mmHg mai mică.

Tendinţe similare sunt observate şi în cazul presiunii pulsului periferic, al tensiunii arteriale aortice şi al presiunii pulsului aortic.

Reduce riscul de deces

Într-un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology în 2022, cercetătorii au analizat datele a 468.629 de participanţi (cu vârste cuprinse între 48 şi 64 de ani, din care 44,2% bărbaţi) din British Biobank. Niciun participant nu avea înregistrări de boli de inimă înainte de studiu.

În funcţie de consumul de cafea, participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri: fără cafea, cantitate mică sau medie de cafea (o jumătate până la trei ceşti pe zi) şi o cantitate mare (peste trei ceşti pe zi).

După aproximativ 11 ani de monitorizare, cercetătorii au descoperit că în comparaţie cu persoanele care nu beau cafea, cei care beau între o jumătate şi trei ceşti pe zi au cu 12% mai puţine şanse de a suferi de deces din toate cauzele. Riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare este redus cu 17%, în timp ce riscul de accident vascular cerebral în acest grup este diminuat cu 21%. Această cantitate de consum este asociată cu o probabilitate mai mică de a dezvolta diabet.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, impactul consumului regulat de cafea asupra structurii şi funcţiei inimii umane. În comparaţie cu persoanele care nu beau cafea, consumul unei jumătăţi până la trei ceşti pe zi este bun pentru sănătatea inimii, deoarece creşte circulaţia sângelui şi întârzie modificările cardiace legate de vârstă.

Cu toate acestea, studiul se limitează la cafeaua măcinată şi la beneficiile acesteia pentru sănătate.

Protejează ficatul

Într-o analiză de cercetare publicată în revista Frontiers in Pharmacology în decembrie 2021, cercetătorii au inclus 16 lucrări pentru a analiza relaţia dintre cafea şi incidenţa ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) şi reducerea fibrozei hepatice. Cinci dintre studii au inclus datele a 2.948 de pacienţi cu NAFLD.

Rezultatele arată că aportul de cafea este asociat în mod semnificativ cu reducerea fibrozei hepatice la pacienţii cu NAFLD. În comparaţie cu pacienţii care nu au consumat cafea, fibroza hepatică a pacienţilor care au consumat cafea s-a redus cu 33%.

Un alt studiu publicat în BMC Public Health în iunie 2021 arată că riscul de boli hepatice cronice este redus cu 21% la persoanele care beau cafea, în timp ce riscul de boli hepatice cronice sau de ficat gras este redus cu 20%.

Analiza arată, de asemenea, dacă consumul de cafea măcinată, instant sau decofeinizată are efecte similare, printre care beneficiile cafelei măcinate ar fi cele mai semnificative.

Reduce riscul de a contracta COVID-19

Într-un studiu publicat în revista Nutrients în iunie 2021, o echipă de cercetători de la Universitatea Northwestern din Illinois a luat ca obiect de studiu datele a 37.988 de britanici cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani din British Biobank.

Cercetătorii universitari au urmărit tendinţele de infectare cu COVID-19 în rândul participanţilor.

Datele au fost apoi ajustate pe baza modelului factorilor dietetici, a informaţiilor de bază, a stării de sănătate şi a altor date ale fiecăruia.

În comparaţie cu persoanele care au băut mai puţin de o ceaşcă de cafea pe zi, persoanele care au băut o ceaşcă, două-trei ceşti şi patru ceşti pe zi au un risc mai mic de a contracta COVID-19 cu aproximativ 10%, 10% şi respectiv 8%.

Echipa de cercetare a declarat că sursa principală de cofeină este cafeaua, care conţine diverse ingrediente care au legătură cu sistemul imunitar.

Polifenolii din cafea au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii. Consumul de cafea se leagă, de asemenea, de biomarkerii inflamatori, cum ar fi proteina C-reactivă (PC-r), interleukina-6 (IL-6) şi factorul de necroză tumorală-α (FNT-α), deoarece aceştia sunt legaţi de gravitatea şi mortalitatea infecţiei COVID-19.

Previne afectarea cognitivă

Cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan şi de la alte instituţii din Australia au publicat un raport în Frontiers in Aging Neuroscience în noiembrie 2021. Aceştia au descoperit că persoanele care consumă multă cafea ar putea să nu fie predispuse la boala Alzheimer.

Există o capcană în a consuma prea multă cafea?

Multe studii au confirmat faptul că a consuma cafea are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Consumul de cafea cu moderaţie este bun pentru corpul uman, dar vor exista probleme dacă se bea prea multă.

Cercetarea publicată în The American Journal of Clinical Nutrition în martie 2019 a declarat că un grup de cercetători a efectuat o analiză a datelor a aproape 350.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, din British Biobank.

Studiul a constatat că cei care beau mai mult de şase ceşti de cafea pe zi au cu 22% mai multe şanse de a suferi de boli cardiovasculare decât cei care beau doar una sau două ceşti de cafea pe zi.

Zhao Shunrong, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei de Asistenţă Medicală Preventivă din Taiwan, a menţionat în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri online că ar trebui să fim atenţi la următoarele aspecte atunci când consumăm cafea:

  1. În timp ce cafeaua are un efect de revigorare, ea poate provoca şi insomnie.
  2. Cafeaua stimulează secreţia de acid gastric şi va agrava simptomele ulcerului gastric.
  3. Cafeaua este diuretică. O cantitate mai mare de urină eliminată are un impact asupra calităţii somnului şi asupra aspectului uscat al pielii.
  4. Diureza cafelei accentuează pierderea de calciu, scăzând indirect densitatea osoasă.
  5. Dependenţa de cafea poate cauza epuizare sau incapacitate de concentrare.

Oficialii Asociaţiei de Prevenire şi Asistenţă Medicală din Taiwan reamintesc populaţiei să nu consume mai mult de 300 de miligrame de cofeină zilnic, ceea ce echivalează cu două căni pe zi şi maximum patru căni pe zi. Pentru espresso, nu trebuie să depăşiţi două ceşti pe zi.

Zhao a mai adăugat că persoanele care beau des cafea ar trebui să acorde atenţie creşterii suplimentelor de calciu şi exerciţiilor fizice.

Băutorii obişnuiţi de cafea ar trebui să consume mai mult lapte, peşte uscat, brânză, legume verzi, tablete de calciu şi multă apă pentru a evita deshidratarea.

Farmacistul a spus că ar trebui să ne bucurăm de cafea cu moderaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură