Mai mult decât o simplă ceaşcă de ceai: Oolong îţi ascute simţurile, îţi calmează nervii şi favorizează un somn sănătos

Pentru cea mai delicioasă şi reconfortantă experienţă de băut ceai, savuraţi ceaiul oolong cât timp este cald.
Pentru cea mai delicioasă şi reconfortantă experienţă de băut ceai, savuraţi ceaiul oolong cât timp este cald. (Foto: pexels.com)

Un ceai chinezesc puţin cunoscut a fost asociat cu longevitatea, serenitatea şi pierderea în greutate.

În 2021, o echipă de 12 oameni de ştiinţă a publicat un studiu remarcabil în revista ştiinţifică revizuită de colegi, Aging. Acesta detaliază modul în care un studiu clinic controlat şi distribuit în mod aleatoriu pe 43 de bărbaţi adulţi sănătoşi, toţi cu vârste cuprinse între 50 şi 72 de ani, a constatat că implementarea unor schimbări ale stilului de viaţă, bazate pe dovezi, ar putea reduce efectiv vârsta biologică.

Grupul de testare a participat la un program de tratament care a inclus îndrumări privind obiceiurile alimentare, rutinele de somn, exerciţiile fizice şi relaxarea, precum şi suplimentarea cu probiotice (microbi sănătoşi pentru intestin) şi fitonutrienţi (compuşi care se găsesc în plante despre care se crede că sunt benefici pentru sănătatea umană). Grupul de control nu a primit nicio măsură de intervenţie.

După opt săptămâni, cercetătorii au prelevat probe de salivă pentru a măsura starea de sănătate a participanţilor. Aceştia au constatat că grupul care a făcut schimbările de dietă şi stil de viaţă avea un ADN mai sănătos. De fapt, cei din grupul de tratament păreau să îşi inverseze propria îmbătrânire cu până la trei ani.

3 căni de ceai Oolong pe zi

Dacă această cercetare este corectă - şi poate fi reprodusă într-un experiment mai lung, incluzând participanţi atât bărbaţi, cât şi femei - ar fi înţelept ca oricine este interesat să aibă o viaţă lungă şi sănătoasă să adopte unele dintre obiceiurile de sănătate ale grupului de studiu.

Consumul a trei ceşti de ceai Oolong s-a numărat printre practicile de sănătate oferite grupului de studiu.

Dr. Kara Fitzgerald, unul dintre coautorii studiului, este, de asemenea, naturopat cu sediul în Connecticut şi autoarea cărţii "Younger You: Reduceţi-vă vârsta biologică şi trăiţi mai mult, mai bine". Într-un articol de pe site-ul ei, ea a explicat că ceaiul Oolong conţine un compus vegetal numit EGCG, sau galat de epigalocatechină. S-a constatat că EGCG ajută la protejarea împotriva Alzheimer, cancerului, bolilor de inimă, hipertensiunii arteriale, rezistenţei la insulină şi obezităţii.

Ce este Oolong?

Oolong, care înseamnă "dragon negru" în chineză, este un ceai originar din China şi este deosebit de popular în Taiwan. Ceaiul este obţinut din planta Camellia sinensis. În funcţie de modul în care este prelucrată, planta poate deveni ceai verde, alb, galben, oolong, negru sau pu'er.

Ceaiurile verzi, albe şi galbene sunt prelucrate prin uscare la soare şi încălzire, fără a oxida frunzele.

Ceaiul negru, pe de altă parte, este complet oxidat. Acest proces de oxidare are loc înainte ca frunzele de ceai să fie prelucrate.

Ceaiul Oolong este doar parţial oxidat, între 10 şi 70 la sută. Oxidarea parţială este cea care conferă ceaiului o aromă mai blândă, mai lemnoasă, care este în acelaşi timp delicioasă şi uşoară.

Unele oolong-uri sunt atât de uşor oxidate încât par a fi ceai verde, deşi mai blând; oolong-urile care sunt oxidate în cea mai mare parte au o aromă caldă, înăbuşită.

Deşi fiecare varietate este diferită, multe ceaiuri oolong conţin mai puţină cofeină decât ceaiurile negre.

Ceaiuri Oolong populare

Există multe varietăţi de Oolong. Iată câteva exemple:

Da Hong Pao (Marea Mantie Roşie) provine din faimosul munte Wuyi din China.

Tie Guan Yin (Zeiţa de Fier a Milei) este din Anxi, China, sau Muzha, Taiwan.

Gao Shan Cha (Ceaiul Muntelui Înalt) este din Alishan, Taiwan.

Dong Fang Mei Ren (Frumuseţea Orientală) este un Oolong cu un nume frumos. Se spune că reginei Elisabeta a II-a i-a plăcut foarte mult şi că ea a dat numele ceaiului.

Beneficiile consumului de ceai Oolong privind sănătatea

Există multe beneficii asupra sănătăţii dacă bei zilnic ceai Oolong. De fapt, un articol de analiză de 11 pagini publicat în mai 2022 în revista de specialitate Food Science and Human Wellness a constatat că ceaiurile Oolong au proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene, antibiotice şi anti-obezitate.

Dar asta nu este tot. S-a constatat, de asemenea, că îmbunătăţeşte microbiomul intestinal şi protejează inima şi ficatul.

"În ciuda popularităţii sale în ţările asiatice, studiile privind efectele de promovare a sănătăţii ale ceaiului Oolong şi ale compuşilor săi caracteristici... au atras o atenţie scăzută în comparaţie cu nivelul de cunoaştere a efectelor preventive şi terapeutice ale ceaiurilor verzi şi negre", se arată în articol.

Cele mai multe dintre studiile centralizate în analiză au fost experimente de laborator controlate, pe rozătoare; cu toate acestea, în alte câteva studii au fost observate, de asemenea, beneficii importante pentru sănătatea umană.

Compuşi benefici

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează cel mai probabil unui spectru de compuşi importanţi prezenţi în ceai, numiţi teasinensine. Cuvântul "theasinensin" provine de la "thea" pentru ceai şi de la numele latin al speciei de plantă de ceai, "sinensis". Theasinensin A este un compus natural care se găseşte în ceaiul Oolong.

Potrivit cercetărilor efectuate în 2015 privind chimia şi beneficiile asupra sănătăţii oferite de ceaiul Oolong şi de teasinensine, diferitele metode de procesare a plantei de ceai modifică aceste molecule în moduri diferite, conferind tipurilor de ceai, cum ar fi ceaiul verde, negru şi Oolong, efecte biochimice diferite.

Teasinesinele ajută la stabilizarea glicemiei (ceea ce reprezintă un efect antidiabetic) şi pot ajuta organismul să se recupereze mai repede în urma unor exerciţii fizice viguroase.

Beneficii pentru sănătatea inimii?

Ceaiul Oolong conţine, de asemenea, GABA, un alt compus benefic, şi teanină. Aceste substanţe completează cofeina, astfel încât persoanele care beau Oolong tind să simtă vigilenţa unei minţi limpezi şi calme în loc de energia nervoasă care apare la consumul de cafea.

Dându-şi seama de beneficiile GABA (şi găsind o piaţă pentru alimentele îmbogăţite cu GABA în Asia), oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de a multiplica doza de GABA din ceai lăsându-l să fermenteze în azot gazos, ţinând oxigenul la distanţă. Aceste ceaiuri sunt produse în Taiwan şi Japonia şi sunt foarte populare în ambele ţări.

Un studiu din 2019 a investigat efectele ceaiului Oolong îmbogăţit cu GABA asupra sănătăţii inimii şi a nivelului de stres. Inimile participanţilor au fost monitorizate cu EKG-uri. De asemenea, participanţii au fost întrebaţi despre sentimentul lor actual de stres şi li s-au dat teste de aritmetică mentală pe post de factor de stres.

După ce au băut o ceaşcă de ceai Oolong proaspăt preparat, jumătate îmbogăţit cu GABA şi jumătate obişnuit, nivelurile de stres percepute de participanţi au fost semnificativ mai scăzute după ceaiul îmbogăţit cu GABA, la fel ca şi variabilitatea ritmului cardiac, un indicator important al sănătăţii şi al condiţiei fizice a inimii, mai ales ca răspuns la stres.

Oolong toată ziua?

Aceste cercetări vă pot da impresia că ceaiul Oolong este bun pentru dumneavoastră oricând, oriunde, şi că ar trebui să îl beţi toată ziua.

Dar există avertismente. Încercaţi să nu beţi Oolong pe stomacul gol. Acest lucru vă poate face să vă simţiţi înfometat şi ameţit, o stare neplăcută numită uneori "beţie de ceai".

De asemenea, este mai bine să nu beţi Oolong cu trei sau patru ore înainte de culcare. Chiar şi cu efectele calmante ale ceaiului, cofeina vă poate face să fiţi agitat şi poate stânjeni capacitatea de a adormi.

De asemenea, pentru cea mai delicioasă şi reconfortantă experienţă legată de consumul de ceai, savuraţi ceaiul Oolong cât timp este cald.

Este uşor să citeşti despre compuşi precum GABA şi teanina care conferă beneficii pentru sănătate şi să vrei să alergi la magazin pentru a cumpăra un supliment. Dar procesul de a savura o ceaşcă proaspătă de ceai - cuprinzând cu mâinile o cană caldă, inspirând mirosul său lemnos şi luând o primă înghiţitură - este, de asemenea, o parte din ceea ce reduce stresul şi creşte bucuria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură