Voluntarii au plantat încă o pădure!
Sub deviza „Continuăm sezonul plantărilor” Asociaţia Tăşuleasa Social, a adunat peste 1500 de voluntari care au plantat 10 hectare de pădure care va purta numele de Pădurea Transilvania.
În data de 22 martie 2014 Tăşuleasa Social a împădurit al 100-lea hectar de pădure din istoricul de plantări al asociaţiei, având loc cea mai mare acţiune de repopulare cu puieţi într-o singură zi, din România.
Puieţii au fost aleşi de specialişti, în funcţie de zona în care sunt plantaţi şi de compoziţia pământului, spun reprezentanţii asociaţiei non-guvernamentale care au organizat împădurirea.
Psihologi, ingineri, informaticieni sau elevi, cu toţii şi-au sacrificat o zi de weekend pentru un mediu mai curat şi mai sănătos.
Comuna Budeşti-Fânaţe este cunoscută ca localitatea din Transilvania cu cea mai mică suprafaţă împădurită, doar 4% din teritoriu fiind ocupat de copaci, iar acest lucru s-a schimbat după această acţiune de volutariat exemplară. Însă realistic vorbind, aşa cum spun şi cei de la Tăşuleasa Social, din păcate 10 hectare reprezintă cât se taie într-o dimineaţă bună, până la ora mesei.
Aşadar, este o acţiune cu un puternic impact, însă cu un caracter simbolic.
„ Oamenii din Transilvania au avut mereu de-a lungul istoriei o legătură de sânge cu pădurea. Azi au ajuns să îşi taie craca de sub picioare, să-şi fure căciula. Îşi amputează cu o tulburătoare luciditate o parte din propria fiinţă, la fel cum într-o bună zi, în loc să-ţi tai o felie de pâine, ţi-ai tăia o felie din antebraţ.
În România contemporană se taie pădure într-un ritm de câteva terenuri de fotbal pe oră, respectiv cam 3,5 hectare, 24 de ore din 24. E imposibil să baţi eficienţa drujbiştilor combinată cu abilitatea autorităţilor corupte de a se face că plouă.” , a declarat Alin Uşeriu, preşedinte Tăşuleasca Social.
„Facem anumite întreţineri până ce va reuşi, cum ne place nouă să spunem, să prindă aripi să meargă pădurea de altfel o şi împrejmuim”, a declarat Vasile Codrea, primarul localităţii Budeşti Fânaţe.
Tot în cadrul acţiunilor de împăduriri, săptămâna trecută, 250 de voluntari au plantat 6.000 de puieţi, în judeţul Timiş.
Ziua internaţională a pădurilor se marchează anual la 21 martie şi are drept scop conştientizarea importanţei pe care o au pădurile în viaţa noastră de zi cu zi. Potrivit Agerpres, tema de anul acesta aduce în prim plan ''Pădurile şi schimbările climatice''. Pădurile reprezintă cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafaţa terestră, găzduind peste 80% din speciile terestre de animale, plante şi insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta noastră de adaptare la schimbările climatice şi de diminuare a acestora şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, dioxid de carbon şi umiditate din aer. Totuşi, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale şi medicale, distrugem o mare parte a pădurilor de care avem nevoie pentru a supravieţui. Defrişările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant, 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual. Acestea provoacă între 12 şi 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care duc la schimbările climatice.
Acţiunile Asociaţiei Tăşuleasa Social se desfăşoară pe mai multe direcţii: împăduriri, dezvoltarea unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor sau construirea unui traseu turistic.
“Încercăm să găsim împreună cu comunităţile cauzele problemelor de mediu care apar şi le explicăm acestora că întotdeauna despăduririle vor fi urmate de inundaţii. Tăşuleasa Social are rolul de a avertiza comunităţile. Oamenii trebuie să înţeleagă că pădurea aparţine tuturor şi dacă ea va dispărea, atunci vom dispărea şi noi. Problemele de mediu nu pot fi despărţite de problemele sociale: o catastrofă ecologică va fi urmată întotdeauna de o catastrofă economică şi, implicit, de grave probleme sociale.”, au declarat reprezentanţii asociaţiei
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.