Cei 60.000 de euro plătiţi de Poşta Română directorului executiv Rosita Alexe vor fi recuperaţi în instanţă

Protest ai salariaţilor din Compania Naţională Poşta Română în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului
Protest ai salariaţilor din Compania Naţională Poşta Română în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului (Epoch Times România)

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Razvan Cotovelea, a declarat marţi că va acţiona în instanţă pentru recuperarea celor 60.000 de euro pe care directorul executiv juridic al Poştei Române, Rosita Alexe i-a încasat de la instituţie la încetarea raporturilor de muncă. Plecarea acesteia nu trebuia să se facă cu acordul părţilor a afirmat Cotovelea, acuzându-l pe directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu că a semnat contractul Rositei Alexe deşi ştia de clauza ce prevede salarii compensatorii, clauză pe care managementul companiei nu trebuia să o fi permis:

"Opinia juriştilor şi a acţionarilor Poştei Române este că doamna care a plecat (Rosita Alexe, directorul executiv juridic) trebuia demisă şi nu trebuia încheiat cu acordul părţilor contractul individual de muncă (CIM). CIM avea această clauză (plata de salarii compensatorii) de care nimeni din Guvern nu ştia. Ion Smeeianu, directorul general, ştia. (...) Există - nu mai există - o clauză în care un director, indiferent ce făcea, în momentul în care contractul individual de muncă se va fi încheiat chiar dacă fura, pleca acasă cu 20 de indemnizaţii. (...) Tocmai de aceea suntem tensionaţi cu toţii pentru modul în care domnul Smeeianu a condus această companie. Toate CIM-urile au diferite clauze şi tocmai de aceea am solicitat ca directorii executivi şi directorii să renunţe la aceste clauze financiare. Nu sunt nişte clauze pe care Poşta să le suporte. El a negociat şi a semnat. Se lucrează la îndepărtarea domnului Ion Smeeianu", a declarat Cotovelea, citat de Hotnews, în cadrul evenimentului Ziua Comunicaţiilor.

Salariille compensatorii pentru Smeeianu, în caz de încetare anticipată a activităţii, ar ajunge la 72.000 de euro.

Reamintim că, după ce în presă a apărut informaţia că Rosita Alexe a plecat de la conducerea companiei primind 60.000. de euro, cam cât câştiga un lucrător al Poştei în 16 ani, Ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Cotovelea, le-a cerut directorilor Companiei Naţionale Poşta Română, prin intermediul reprezentanţilor statului în AGA, „să renunţe benevol la orice clauze din contractul individual de muncă” potrivit cărora, în cazul încetării activităţii, ar urma să încaseze timp de 30 de luni salarii compensatorii egale cu cât câştigă în prezent. Termenul dat de Cotovelea era luni, 19 mai.

Întrebat marţi de presă ce rezultate a avut somaţia sa, Cotovelea a spus că întreaga echipă de management a făcut un efort în două etape:

"Întreaga echipă managerială a făcut un efort în două etape, în prima etapă de cinci directori, apoi de 4-5 până aseară, în care şi-au depus solicitările de modificare a CIM care este unul confidenţial, astfel încât să nu existe clauze financiare în orice situaţie în care acesta este reziliat etc. Eu nu am văzut decât primele 5 documente, aştept în continuare şi celelalte documente, dar dacă am fost informaţi la întâlnirea cu sindicatele bănuiesc că nu puneţi la îndoială informaţia venită de la domnul Smeeianu", a declarat Cotovelea.

Plecarea Rositei Alexe a fost una dintre consecinţele seriei de proteste declanşate de angajaţii Poştei Române, proteste ce au culminat cu un miting la care au participat mii de persoane, în faţă la Guvern, în data de 10 mai. Principalele revendicări ale protestatarilor erau demiterea lui Ion Smeeianu, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, a directorului executiv, Rosita Alexe şi a echipei de oameni aduşi de aceştia de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, precum şi creşterea salariilor personalului, începând cu 1 iunie. Sindicaliştii atrăgeau atenţia că în jur de 85% dintre angajaţii Poştei câştigă între 700 şi 1.200 de lei cu sporurile şi tichetele de masă incluse, în timp ce managerii, care au obţinut rezultate dezastruoase în fruntea instituţiei primesc salarii de mii de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne