Sindicaliştii de la Poşta Română: Proteste ample şi greva foamei
alte articole
Conducerea sindicatelor de la Compania Naţională Poşta Română protestează, miercuri, împotriva actualului manager Ion Smeeianu, care prin măsurile de austeritate luate a înrăutăţit condiţiile de muncă ale angajaţilor, fără să îmbunătăţească situaţia financiară a companiei.
În Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, sindicaliştii pichetează sediile prefecturilor şi primăriilor.
Pentru duminică, 11 mai, este prevăzut a avea loc în faţa Guvernului un miting de amploare, la care se aşteaptă să participe peste 5.000 de sindicalişti.
În data de 13 mai va avea loc o grevă japoneză în toate oficiile poştale din ţară, iar pe 15 mai se vor desfăşura acţiuni de protest la sediile poştale.
Totodată, în cazul în care autorităţile competente vor ignora solicitările SLPR, pe data de 19 mai sunt hotărâţi să intre în greva foamei 50 – 100 de lideri sindcali.
Ionel Oţelea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, susţine că actualul director general lon Smeeianu a anunţat că a îmbunătăţit situaţia financiară a Poştei şi a realizat un profit operaţional de 22 milioane de lei în primul trimestru din 2014 şi de 15 milioane de lei în ultimul trimestru din 2013. Acesta subliniază faptul că având în vedere faptul că au plecat 4.000 de salariaţi cu un venit mediu de 2.000 de lei pe lună, profitul a fost realizat doar din disponibilizări. Oţelea a mai precizat că s-au intensificat pierderile pe alte segmente, însă au fost acoperite de aceste economii salariale.
Matei Brătianu, preşedintele Blocului Naţional Sindical, afirmă că directorul general Ion Smeeianu, încearcă să contracareze protestele sindicalilştilor afirmând ca a făcut lucruri bune de când este la conducerea Companiei Naţionale Poşta Română. Ion Smeeianu susţine că un factor de risc pentru care conducerea CNPR "nu este în stare să crească veniturile Poştei ca să dea salarii mai bune la salariaţi, este SLPR şi existenţa contractului colectiv de muncă pentru că noi, de doi ani de când au venit ei nu am acceptat niciodat solicitarea lor de reducere a fondului de salarii al salariaţilor", a explicat Brătianu
Liderul sindical arată că de când Smeeianu conduce Poşta Română, veniturile ale Poştei au scăzut cu 15 milioane lei, numărul de scrisori a scăzut lunar cu 15 milioane de scrisori, contrctele cu firmele şi companiile mari scăzând cu 14 milioane de la firme.
Sub conducerea lui Ion Smeeanu s-au redus 6000 de locuri de muncă pentru angajaii şi s-au mărit cu 636 de locuri pentru conducere, fondul de salarii pentru angajaţii de la talpa Poştei a scazut cu 10%, în schimb pentru elita Poştei cresut cu 18%. În plus, lucrătorii Poştei Române trebuie să cumpere rechizite, hârtie, pixuri, genţi pentri agenţii poştali, imprimanta, conform explicaţiilor lui Brătianu.
Printre revendicările care au stat la baza deciziei sindicaliştilor SLPR de a ieşi în stradă sunt: demiterea directorului general Ion Smmeeianu, a directorului executive Rosita Alexe şi restul echipei pe care directorul adus-o de la Radiocomunicaţii; verificarea şi eliminaresa din cotractele individuale de muncă ale unor reprezentanţi la vârf ai CNPR a hotărârii de a se de 30 de ssalarii compensatorii în cazul concedierii; acordarea unei creşteri salariale egală cu echivalentul inflaţiei tuturor salariaţilor dela 1 iunie 2014.
Totodată, protestatarii mai doresc să se facă angajări de personal pe posturile vacante, precum şi asigurarea materialelor şi consumabilelor la toate locurile de muncă, precum şi s echipamentului de lucru şi de protecţie .
Matei Brătianu, liderul Blocului Naţional Sindical, a afirmat că datorită faptului că în ultimii ani au fost mari reduceri de personal, menţinându-se acelaşi volum de activitate, angajaţii păstraţi au fost nevoiţi să îndeplinească mai multe sarcini, însă fără să primească salarii mai mari.
Mai mult decât atât, circa 750 de angajaţi au salariu de câteva sute de roni, adică echivalentul a 50% din salariul minim, iar aproape 1.500 primesc doar 75% din salariu, aceştia lucrând de fapt tot cu normă întreagă, datorită volumului mare de activitate.