CEDO condamnă Turcia pentru închiderea unor jurnalişti

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Turcia a încălcat dreptul la libertate, securitate şi liberă exprimare în cazul a doi jurnalişti pe care i-a închis pentru presupuse legături cu terorismul, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Alţi peste 150 de jurnalişti se află în spatele gratiilor în Turcia.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că Turcia a acţionat ilegal când a aruncat în spatele gratiilor doi jurnalişti, deşi Curtea Supremă a ţării a emis un ordin pentru eliberarea lor.

Mehmet Atlan şi Sahin Alpay s-au numărat printre sutele de jurnalişti arestaţi pe baza unor acuzaţii privind terorismul după puciul din Turcia din iulie 2016. Acesta este primul verdict dat de CEDO referitor la situaţia cu care se confruntă jurnaliştii în Turcia.

CEDO a precizat că “există o problemă generală în Turcia cu privire la interpretarea legilor contra terorismului” şi a fost de acord cu opinia reclamanţilor, potrivit căreia “a te ocupa de probleme de interes public” nu constituie o incitare la violenţă.

Curtea a mai decis că detenţia lui Alpay înaintea procesului nu a fost “legală” şi “conformă procedurii prescrise de lege”.

În plus, instanţa europeană a mai menţionat că detenţia lui Altan “nu poate fi privită ca o interferenţă necesară şi proporţională într-o societate democratică”. Judecătorii CEDO au cerut ca fiecare jurnalist să primească câte 21.500 de euro.

Atlan şi Alpay au lucrat pentru publicaţia Cumhuriyet, unul dintre cele mai vechi şi prestigioase publicaţii din Turcia. Aproape jumătate dintre reporterii, redactorii şi directorii ziarului se află în spatele gratiilor.

În luna februarie, Mehmet Atlan şi fratele său Ahmet Atlan au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru că ar fi făcut parte dintr-o organizaţie teroristă cu presupuse legături cu clericul exilat Fethullah Gulen, pe care Ankara l-a acuzat de orchestrarea loviturii eşuate de stat. În martie, Alpay a fost eliberat din închisoare şi plasat sub arest la domiciliu.

Judecătorul turc Ergin Ergul a emis o opinie parţial în dezacord cu decizia CEDO, afirmând că această instanţă a depăşit autoritatea naţională.

După puciul eşuat din 2016, guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a folosit incidentul pentru a lansa o campanie împotriva opozanţilor şi a arestat sute de jurnalişti care au criticat guvernul sau şi-au exprimat simpatia faţă de populaţia kurdă din ţară care doreşte să obţină autonomia.

De asemenea, după acele evenimentele, aproximativ 110.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din posturi, iar aproximativ 160.000 au fost arestate din cauza presupuselor legături cu Gulen sau alte grupuri militare.

ONU a declarat marţi că Turcia a comis “grave abuzuri ale drepturilor omului împotriva a sute de mii de oameni” şi a acuzat Ankara că a prelungit starea de urgenţă după incidentul din 2016 pentru a suprima în continuare opoziţia.

ONU a acuzat Turcia că recurge la torturi şi detenţii arbitrare în cadrul a ceea a numit “continua deteriorare a statului de drept şi situaţiei drepturilor omului”.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a CEDO, autorităţile turce revizuiesc cazurile lui Atlan şi Alpay. ONU a cerut Turciei să “pună capăt imediat stării de urgenţă şi să restaureze funcţionarea normală a instituţiilor şi a statului de drept”. În timp ce presiunea internaţională a forţat guvernul lui Erdogan să reconsidere unele cazuri, precum cel al jurnalistului german Deniz Yucel, Ankara a dat puţine semne că ar încetini campania de suprimare a vocilor critice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe