Ambasada SUA din Ankara închisă din cauza unei “alerte de securitate”

Ambasada SUA din capitala turcă Ankara.
Ambasada SUA din capitala turcă Ankara. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Ambasada SUA din capitala turcă Ankara va fi închisă publicului începând de luni până la noi ordine din cauza unei “ameninţări la adresa securităţii. În plus, cetăţenii americani din Turcia au fost sfătuiţi “să nu iasă în evidenţă”.

Ambasada americană, localizată în districtul Kavaklidere din Ankara, a susţinut duminică faptul că “va anunţa când va începe să funcţioneze”.

Cetăţenii americani din Turcia au fost sfătuiţi să stea departe de ambasadă, de mulţimi mari, să îşi anunţe prietenii şi membrii familiilor în legătură cu situaţia şi să monitorizeze mass media locală.

Potrivit alertei de securitate, este recomandabil ca cetăţenii americani din Turcia să îşi ia măsuri de securitate suplimentare şi să fie mult mai atenţi dacă aleg să viziteze locaţii turistice populare, mall-uri de cumpărături, centre de cumpărături sau locaţii sportive şi de divertisment.

Ambasada SUA a fost ţinta unui atac sinucigaş cu bombă în 2013, care a fost revendicat de un grup de extremă stânga şi care a provocat moartea unui ofiţer de securitate turc.

Relaţiile dintre Washington şi Ankara, aliaţi NATO, s-au deteriorat din cauza mai multor probleme, inclusiv decizia administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a furniza arme şi echipamente kurzilor din Siria.

Ankara, care a criticat mereu orice ajutor oferit kurzilor, consideră că astfel de grupuri kurde sunt asociate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup separatist interzis în Turcia, care desfăşoară de câteva decenii o rebeliune armată împotriva guvernului turc.

Turcia a lansat o ofensivă militară asupra regiunii siriene Afrin în 20 ianuarie pentru a elimina Unităţile de Apărare a Poporului Kurd (YPG), un grup de luptători pe care Ankara îl consideră a fi ramura siriană a PKK.

În schimb, SUA consideră YPG un aliat în Siria, unde grupul militant formează nucleul aşa-ziselor Forţe Democrate Siriene (FDS), care sunt echipate, pregătite şi protejate de americani.

Guvernul sirian a condamnat agresiunea turcă, cât şi prezenţa ilegală a americanilor în ţara arabă.

În timp ce Turcia se află sub o presiune crescândă din cauza rapoartelor privind numărul tot mai mare de victime civile în Afrin, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat planuri pentru a extinde ofensiva şi în Manbij, unde soldaţii turci probabil vor trebui să înfrunte forţe conduse de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe