Turcia condamnă recunoaşterea “genocidului” armean de parlamentul olandez

Tablou al Muzeului Genocidului din Armenia, ilustrând masacrul armenilor din timpul Primului Război Mondial
Tablou al Muzeului Genocidului din Armenia, ilustrând masacrul armenilor din timpul Primului Război Mondial (Armenian Genocide Museum-Institute)

Membrii camerei inferioare a Parlamentului olandez au adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care se recunoaşte drept “genocid” masacrarea armenilor din 1915 de către Imperiul Otoman, ceea ce va amplifica cu siguranţă tensiunile cu Turcia.

“Moţiunea este adoptată”, a declarat joi preşedintele Parlamentului, Khadija Arib, după numărarea celor 142 de voturi în favoarea propunerii. Doar 3 voturi au fost împotrivă.

Parlamentarii olandezi au adoptat de asemenea o rezoluţie separată care cere trimiterea unui reprezentant guvernamental în capitala armeană Erevan în luna aprilie pentru comemorarea masacrului şi ulterior la fiecare 5 ani.

Masacrarea în masă şi deportarea a 15 milioane de armeni în timpul primului război mondial de către turcii otomani este o chestiune foarte sensibilă pentru Armenia şi Turcia.

Armenia susţine că acesta este unul dintre primele exemple de genocid în istoria modernă, având loc înaintea Holocaustului, a Holodomorului sau a crimelor în masă comise în timpul lui Mao în China sau Stalin în Rusia. Turcia obiectează, afirmând că numărul armenilor omorâţi a fost mult mai mic, precizând că aceştia au fost ucişi mai degrabă din cauza unui conflict civil decât a unui efort planificat al otomanilor de a anihila minoritatea creştină.

Cel puţin 23 de ţări, inclusiv Franţa şi Germania, recunosc masacrul drept “genocid”.

Ministerul de Externe armean a apreciat votul din Parlamentul olandez, declarând: “Prin acest pas, Parlamentul Olandei a confirmat din nou angajamentul pentru valorile umane universale şi penru cauza nobilă de prevenire a genocidurilor şi crimelor împotriva umanităţii”.

Ministerul de Externe al Turciei a condamnat “cu tărie” votul, menţionând într-o declaraţie că decizia nu are un caracter obligatoriu şi nu este validă. Ministerul turc a mai notat că guvernul olandez a declarat că rezoluţia nu va deveni o politică oficială a ţării.

Ministrul olandez de Externe, Sigrid Kaag, a declarat joi că guvernul Olandei nu va respecta decizia parlamentarilor şi nu va recunoaşte masacrul ca fiind genocid.

Kaag a afirmat că guvernul “va continua să exercite cumpătare” în această problemă şi va continua să discute despre “chestiunea genocidului armean”.

În plus, Kaag a mai precizat că un reprezentant oficial va fi trimis la ceremonia de comemorare din Erevan în 24 aprilie, dar a insistat că gestul nu este un semn că guvernul olandez recunoaşte masacrarea armenilor drept genocid.

Relaţiile dintre Turcia şi Olanda s-au tensionat în 2017, când autorităţile au împiedicat câţiva miniştri turci să intre în ţară pentru a desfăşura o campanie pentru un referendum în Turcia, care în cele din urmă a avut loc şi i-a oferit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan puteri mult mai mari.

În 17 februarie, Turcia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Olandei în Ankara pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de rezoluţiile propuse de Parlamentul olandez.