CEDO condamnă iar R. Moldova pentru condiţiile proaste din penitenciare

Guvernul moldovean nu a prezentat nici o dovadă în susţinerea afirmaţiei sale că în ultimii ani în instituţiile de detenţie din ţară au avut loc îmbunătăţiri considerabile, notează CEDO.
CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) (www.royaltv.ro)
Ştefan Sârbu
28.11.2017

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) constată din nou violarea de către Republica Moldova a Convenţiei acordând reclamantului Valentin Baştovoi 8 000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 650 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli pentru tratamentul inuman şi degradant în timpul cât s-a aflat în arest preventiv şi încălcarea dreptului la un recurs efectiv.

Potrivit asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, în 2013 reclamantul a fost transferat din Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, în urma condamnării la 8 ani privaţiune de libertate pentru delapidare. Acesta a pretins că a fost deţinut într-o celulă rece, suprapopulată, fără lumină naturală sau ventilaţie. Din cauza paturilor insuficiente, deţinuţii erau nevoiţi să doarmă pe rând, veceurile nu erau separate de restul celulei.

De asemenea, Valentin Baştovoi a pretins că mâncarea servită era insuficientă şi inadecvată pentru consum şi că era permis duşul doar o dată pe săptămână şi o oră pe zi pentru exerciţii. În final, reclamantul s-a plâns că nu a primit tratament medical pentru diferite boli pe care le-a contractat pe durata detenţiei.

Examinând cauza, Curtea a subliniat natură recurentă a problemelor legate de condiţiile proaste de detenţie în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, amintind că şi anterior a semnalat autorităţilor despre adoptarea măsurilor adecvate pentru a pune capăt a ceea ce pare a fi o problemă sistemică.

Rapoartele întocmite de Avocatul Poporului şi Centrul pentru Prevenirea Torturii din RM indică faptul că în perioada menţionată de reclamant, în penitenciar condiţiile proaste de detenţie predominau iar Curtea a observat că Guvernul nu a prezentat nici o dovadă în susţinerea afirmaţiei sale că au avut loc îmbunătăţiri considerabile în ultimii ani. De asemenea, CEDO a constatat că pe durata detenţiei sale în Penitenciarul nr. 13, Bastovoi a fost supus condiţiilor de detenţie de o severitate care depăşeşte nivelul inerent de suferinţă în detenţie şi că a avut loc violarea articolului 3 din Convenţie - tratamentul inuman şi degradant.

În privinţa încălcării dreptului la un recurs efectiv, Curtea a atenţionat că a examinat în mod repetat dacă există un recurs eficient în R. Moldova în ceea ce priveşte alegaţiile privind condiţiile proaste de detenţie şi a constatat cu fiecare ocazie că remediile la care s-a referit Executivul de la Chişinău erau ineficiente pentru persoanele care continuă să fie deţinute în condiţii inumane şi degradante. CEDO nu a găsit motiv să se depărteze de la aceste constatări în cazul din speţă. Corespunzător aceasta a constatat că a avut loc violarea articolului 13 - dreptul la un recurs efectiv în conjuncţie cu articolul 3 - tratamentul inuman şi degradant.

Potrivit Agentului guvernamental de la Chişinău Oleg Rotari, actualmente, CEDO urmează să examineze încă alte 900 de cereri împotriva Republicii Moldova. În anul 2017, au fost pronunţate 13 hotărâri împotriva RM, inclusiv 7 pe cauze ale deţinuţilor din regiunea transnistreană, condiţiile de detenţie din penitenciare şi instituţiile de detenţie preventivă rămânând a fi o problemă stridentă. ”Un sfert de condamnări sunt din această cauză.” În context, viceministrul Justiţiei Eduard Serbenco a atenţionat că în R. Moldova nu există nici o sentinţă de condamnare a judecătorilor pentru cauzele pierdute la CEDO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor