Avocatul copilului din Moldova: Statul nu oferă siguranţa cuvenită copiilor victime ale violenţei şi abuzurilor

Maia Bănărescu îndeamnă părinţii şi pedagogii să creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea armonioasă a copilului şi consideră că statul trebuie să eficientizeze mecanismele pentru prevenirea abuzurilor şi asigurarea protecţiei copiilor victime.
Copii mâncând la şcoală (theconversation.com)
Ştefan Sârbu
18.11.2016

Cu ocazia Zilei Europene a prevenirii exploatării şi abuzului sexual al copilului şi a Zilei Mondiale de Prevenire a Abuzului asupra Copilului, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, readuce în atenţia opiniei publice problemele existente în Moldova la acest capitol, atenţionând reprezentanţii statului că cel mai recent studiu global lansat de UNICEF arată că în Republica Moldova 76% din copiii cu vârste de 2-14 ani au fost supuşi disciplinei violente, dintre care 48% pedepsei fizice, iar 69% agresiunii psihologice.

Potrivit datelor deţinute de către Oficiul Avocatului Poporului, în primele 10 luni ale anului 2016 au fost iniţiate 176 de cauze penale în care copiii au fost victime ale infracţiunilor cu caracter sexual. 31 dintre acestea au avut loc în familie, abuzul venind din partea tatălui, a concubinului sau a altor rude. La adresa Oficiului Avocatului Poporului au parvenit 20 de cereri care vizează abuzul asupra copiilor, dintre care, 8 ţin de abuzul sexual.

Ombudsmanul menţionează că violenţa şi abuzurile asupra copiilor rămân adesea neraportate pentru că statul nu oferă siguranţa şi încrederea necesare pentru copiii şi adulţiii care reclamă acest fenomen, iar datele oficiale cu privire la numărul de copii supuşi exploatării sau abuzului de orice tip nu reflectă realitatea, deoarece nu există nici un sistem fiabil de colectare a acestor date.

Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei ONU, statele părţi se obligă să ia toate măsurile legislative, administrative, sociale şi educative corespunzătoare, în vederea protejării copilului împotriva oricăror forme de violenţă, vătămare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijenţă, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv abuz sexual.

Legea privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi prevede că angajaţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai structurilor, instituţiilor şi serviciilor din cadrul sau subordonate acestora, care activează în domeniile asistenţei sociale, educaţiei, ocrotirii sănătăţii, organelor de drept sunt obligaţi să transmită autorităţii tutelare competente sesizările privind copiii aflaţi în situaţie de risc, precum şi cele privind cazurile de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor în cadrul serviciilor sociale, al instituţiilor medicale, educaţionale şi culturale.

Maia Bănărescu cheamă autorităţile responsabile să întreprindă măsurile corespunzătoare pentru prevenirea şi raportarea situaţiilor de abuz asupra copilului. În acelaşi timp Avocatul copilului îndeamnă părinţii şi pedagogii să creeze un mediu favorabil pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, în interesul acestuia. Ombudsmanul consideră că statul trebuie să eficientizeze mecanismele pentru prevenirea cazurilor de abuz şi protecţia copiilor victime.

Menţionăm că pe 18 şi 19 noiembrie sunt marcate Ziua Europeană a prevenirii exploatării şi abuzului sexual al copilului şi, corespunzător, Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copilului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor