Cea mai veche perlă naturală din lume, descoperită în Abu Dhabi

Perlă antică (Departamentul de Cultură şi Turism din Abu Dhabi)
Mioara Stoica
21.10.2019

Arheologii au descoperit ceea ce se crede a fi cea mai veche perlă naturală din lume, pe o insulă situată lângă Abu Dhabi.

Piatra preţioasă antică, de acum 8.000 de ani, a fost descoperită pe insula Marawah, situată în apropierea coastei oraşului Mirfa, la aproximativ 160 de kilometri vest de oraşul Abu Dhabi. Folosind datarea de carbon, arheologii de la Abu Dhabi's Department of Culture and Tourism (DCT) au dedus că perla ar avea o vechime de la 5.800 la 5.600 î.Hr. Arheologii cred că această descoperire demonstrează faptul că în antichitate în Emiratele Arabe Unite se foloseau perlele. Reprezintă cea mai antică dovadă despre folosirea perlelor descoperită până acum oriunde în lume.

Perla va fi acum expusă la Louvre Abu Dhabi ca parte a expoziţiei „10.000 de ani de lux” care se va deschide pe 30 octombrie şi ulterior va fi conservată în Muzeul Naţional Zayed, care se construieşte pe insula Saadiyat.

Anterior, cea mai antică perlă cunoscută în Emiratele Arabe Unite a apărut pe un sit neolitic din emiratul Umm Al Quwain şi se crede că are 7.500 de ani. Perle antice din aceeaşi epocă au fost descoperite şi într-un cimitir neolitic de lângă Jebel Buhais din Sharjah. Datarea cu carbon indică faptul că perla din Abu Dhabi datează de mai mult timp decât cele două descoperiri, relatează publicaţia El Correo del Golfo.

Experţii au sugerat că, probabil, perlele antice erau schimbate cu ceramici decorate şi alte produse provenind din Mesopotamia (Irakul antic). Perlele au fost probabil folosite şi ca bijuterii.

Dovezile aşezărilor antice din Marawah au fost descoperite pentru prima dată în 1992. Dar, săpăturile efectuate de DCT în ultimii ani, au arătat că era vorba despre o zonă locuită sofisticată care a prosperat acum 8.000 de ani. Alte descoperiri importante includ o vază ceramică importată, vârfuri de săgeţi din silex (rocă silicioasă foarte dură, de culoare cenuşie, gălbuie sau brună) şi mărgele din scoici. De asemenea, s-au găsit fragmente din vase de lut pictate, care reprezintă cea mai veche artă decorativă cunoscută până acum descoperită în Emiratele Arabe Unite.

În anul 2020 se vor mai efectua alte săpături arheologice majore pe insula Marawah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor