Arheologii descoperă o perlă naturală ce datează de 2000 de ani
alte articole
Acum în natură se mai găsesc foarte rar perle naturale din cauza schimbărilor climatice şi poluării tot mai mari. Atunci când arheologii de la Universitatea de Wollongong (UOW) şi cei de la Universitatea din Noua Anglie (UNE) au descoperit o perla mai veche de 2.000 de ani pe coasta de Nord a statului Kimberly din vestul Australiei, ei au descris-o ca fiind "de neînlocuit".
Pentru a evalua vârsta perlei s-au făcut analize cu carbon radioactiv pe suprafaţa carcasei acesteia. Detaliile concluziilor au fost publicate în revista „Arheologia Australiană”. Autorul principal al articolului, profesorul Kat Szabo de la UOW, s-a referit la „provocările” avute pentru a determina vârsta perlei.
"Anterior, perlele nu au fost recuperate din site-uri antice din Australia. Deoarece descoperirea este unică, analizele nu ar putea deteriora sau preleva probe din orice parte a perlei, aşa că cercetatorii de la UOW au efectuat o serie de analize de bază nedistructive pentru a aduna mai multe informaţii", a afirmat profesorul.
Pe de altă parte, fiind vorba de o perlă naturală, cercetătorii au utilizat microtomografia computerizată pentru a examina structura internă a perlei.
Brent Koppel autor al celui de al doilea document a semnalat : „această analiză a confirmat că este vorba de o perlă naturală, ce a crescut mai mult de un deceniu înăuntrul unei mici scoici de stridii, înainte ca animalul să fie vânat pentru a fi mâncat”.
Perla este expusă la Muzeul Maritim din Vestul Australiei din 20 iunie 2015.