Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului XXI va putea fi urmărită vineri
alte articole
Eclipsele lunare au loc atunci când satelitul terestru trece prin umbra Pământului, ceea ce nu se întâmplă în fiecare lună, deoarece orbita Lunii este înclinată faţă de cea Pământ-Soare (ecliptică).
Spre deosebire de eclipsele solare, cele lunare sunt vizibile oriunde în lume, odată ce luna este deasupra orizontului în momentul eclipsei, a explicat Institutul de Astrofizică din Insulele Canare.
Ce se ştie despre eclipsă
Pe data de 27 iulie a acestui an, se va produce o eclipsă lunară totală, cu concentraţia maximă pe Oceanul Indian, potrivit datelor furnizate de NASA. Faza completă a eclipsei va dura 1 oră şi 42 minute şi va deveni cea mai lungă eclipsă a secolului.
Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont. Pentru Bucureşti, Luna va răsări la ora 20.37.
După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului.
După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29. De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22. Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului (sursă).
După doi ani fără eclipse totale de Lună în Europa, pe 27 iulie, Luna Roşie poate fi văzută din nou. Începând cu această săptămână, va fi totuşi necesar să aşteptaţi încă şase luni pentru a repeta experienţa, în ianuarie 2019.