Rusia şi China semnează un acord de explorare a spaţiului
alte articole
Rusia şi China au semnat un memorandum de înţelegere privind explorarea selenară şi a spaţiului. Mişcarea are loc pe fondul deteriorării relaţiilor Moscovei cu Occidentul.
Cele două ţări discută cel puţin încă din 2015 pe tema creării unei staţii de cercetare pe Lună, în condiţiile în care explorarea spaţiului este un element cheie al recent semnatului program de cooperare bilaterală pe perioada 2018-2022.
Deşi spaţiul rămâne una dintre rarele zone de cooperare ruso-americană, Agenţia Spaţială Federală a Rusiei (Roscosmos) aparent a conceput planul de rezervă în cazul deteriorării relaţiilor cu SUA şi al îndreptării atenţiei către China în privinţa cooperării în domeniul spaţial.
Memorandumul de înţelegere a fost semnat după discuţiile purtate vineri de preşedintele rus Vladimir Putin cu omologul său chinez Xi Jinping în Beijing, a precizat Roscosmos într-o declaraţie.
Noul şef al Roscosmos, fostul vicepremier Dmitri Rogozin, s-a întâlnit vineri cu omologul său de la agenţia spaţială naţională a Chinei, CNSA.
De asemenea, memorandumul a fost semnat după un acord încheiat în 3 martie între Roscosmos şi CNSA în privinţa cooperării în domeniul explorării selenare şi a spaţiului prin crearea unui centru comun de date.
Pe când ocupa funcţia de vicepremier, Rogozin anunţase o viitoare cooperare intensificată cu CNSA. În ajunul unui summit Putin - Xi Jinping, în 2014, Rogozin a anunţat că a semnat protocoale privind proiecte strategice legate de „cooperarea în spaţiu şi legate de piaţa navigării spaţiale”.
China a lansat un satelit pentru explorarea părţii întunecate a Lunii în mai 2018, în timp ce Rusia a promis că vă trimite o misiune pe Lună în 2019.