"Ce veţi face dacă Moldova e atacată de Federaţia Rusă?" - Ce răspund Nicuşor Dan, Crin Antonescu şi Lasconi

Candidaţii la prezidenţiale au fost întrebaţi miercuri seara, la dezbaterea organizată de Antena 3, ce ar face România în situaţia în care Republica Moldova ar fi atacată de Federaţia Rusă. Cu alte cuvinte, ce ar face ei, în această situaţie, dacă ar fi la conducerea ţării.
Redăm răspunsurile lui Nicuşor Dan, Crin Antonescu şi Elena Lasconi:
Nicuşor Dan
„Este foarte important modul în care se termină conflictul din Ucraina, pentru că atât timp cât Ucraina rezistă, este foarte greu ca Republica Moldova, aflată între România şi Ucraina, să fie atacată de forţele ruse.
Este necesar — aşa cum a spus domnul Antonescu foarte bine acum ceva timp — ca discuţiile pentru garanţii de securitate acordate Ucrainei să conţină şi un capitol referitor la Republica Moldova. România trebuie să lupte pentru aceasta, pentru a preveni astfel de situaţii.
Mai departe, pentru a preveni riscurile, cu cât Moldova intră mai repede în Uniunea Europeană, cu atât va fi mai în siguranţă”, a fost răspunsul lui Nicuşor Dan.
Crin Antonescu
„Comunic imediat cu preşedinţia Maiei Sandu, în speţă Republica Moldova. Declanşez Planul Naţional de Apărare, pentru că pot face asta în calitate de preşedinte.
Convoc CSAT-ul şi dezvolt toate contactele internaţionale necesare — NATO, invoc Articolul 4, Comisia Europeană şi celelalte instituţii relevante. Nu convoc Parlamentul, pentru că nu am timpul necesar şi nu este nevoie. Nu fac mobilizare generală, dar dau din primul moment semnalul necesar, după ce comunic”, a declarat Antonescu.
Elena Lasconi
„În primul rând, i-aş ordona şefului Statului Major să trimită trupe pentru întărire la graniţa cu Republica Moldova. Aş discuta cu preşedinta Maia Sandu.
Aş pune imediat la dispoziţie ajutor umanitar, dacă este nevoie. Republica Moldova este o ţară neutră. Noi nu putem intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova.
Pe de altă parte, aş vorbi cu secretarul general al NATO şi aş invoca Articolul 4 din Tratatul NATO, pentru a avea consultări în cadrul Alianţei, aşa cum s-a întâmplat şi la începutul războiului din Ucraina. Şi, dacă Republica Moldova are nevoie de alte materiale sau sprijin non-combat, le vom trimite, pentru că nu putem să ne implicăm militar în acest moment. De asemenea, aş convoca CSAT şi aş lua legătura cu Ursula von der Leyen la Bruxelles.
Adică sunt mulţi paşi care trebuie făcuţi simultan”, a declarat Lasconi.
Întrebată dacă ar declara mobilizare parţială sau generală, Lasconi a răspuns: „Nu, în acel moment nu. Nu.”