Ce semnifică şi implică desfăşurarea Congresului PPE în România
alte articole
În perioada 17-18 octombrie a avut loc la Palatul Parlamentului unul dintre cele mai semnificative evenimente pentru România postdecembristă, respectiv Congresul Partidului Popular European (PPE). Astfel, majoritatea liderilor europeni s-au reunit la Bucureşti pentru a purta discuţii pe marginea unor teme de interes pentru Europa. Ideea principală a dezbaterilor a fost „mai multă Europa”. Totuşi, cât din acest mesaj a ajuns la “urechile” celor care guvernează ţara şi cât de bine a fost înţeles de aceştia?
În ceea ce priveşte atitudinea oficială a unor lideri ai României vis-a-vis de Congresul PPE, unii analişti politici şi actori de pe scena politică românească susţin că este loc de mult mai bine.
Astfel, analistul politic Iosif Boda consideră că România ar fi trebuit să acorde mult mai multă importanţă acestui eveniment şi că atitudinea unora dintre oamenii care se află la putere, respectiv a premierul Victor Ponta şi a preşedintelui Senatului Crin Antonescu, lasă mult de dorit, comportamentul lor indicând faptul că „orgoliile politice” nu pot fi lăsate deoparte nici măcar atunci când mari lideri ai Europei se reunesc la Bucureşti.
„Eu cred că în perioada postdecembristă noi am mai avut o singură acţiune mai de amploare decât aceasta şi anume adunarea NATO la nivel de şef de stat şi de guvern. Acum, dacă ai în vedere că sunt 16 şefi de stat şi de guverne prezenţi, plus prim-miniştrii şi cancelari, într-un fel toată conducerea Uniunii Europene, în mod normal noi ar fi trebuit să acordăm ca ţară o importanţă mult mai mare. Am fi putut să dovedim, pe de o parte, lumii că suntem o ţară civilizată. Nu se ştie de acum, de alaltăieri, nu a fost luată România prin surprindere, nici guvernul actual care are doar cinci luni de existenţă. De un an de zile a fost stabilită desfăşurarea acestui Congres aici, aşa cum a fost stabilit şi cel al socialiştilor europeni, numai că ei au renunţat şi l-au mutat la Bruxelles. Eu n-am văzut ţară cu o capacitate mai mare de a exporta conflictele interne, fals ideologice pentru că n-au niciun temei ideologic, ele sunt doar dispute de orgolii între personajele politice interne ale României şi ele se transmit şi în afară. Sunt puşi în situaţii dificile chiar liderii diverselor facţiuni politice. Eu mă aşteptam ca primul ministru să organizeze un dineu la care să se vadă cu toţi şefii europeni, să-l invite şi pe domnul Barroso, pe doamna Reding şi ceilalţi comisari europeni şi să aibă întâlniri bilaterale cu toţi prim-miniştrii, măcar de câte o jumătate de oră, aşa cum se obişnuieşte peste tot. Mă aşteptam ca preşedintele Senatului, domnul Antonescu, să-i primească, să se întâlnească cu ei”, a declarat Iosif Boda pentru Epoch Times.
Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu consideră că desfăşurarea lucrărilor Congresului PPE în Bucureşti este o recunoaştere a liderilor europeni că România face parte din Uniunea Europeană (UE). Mai mult, prezenţa acestora în Capitală transmite un mesaj de susţinere şi confirmare a eforturilor pe care le-a făcut ţara noastră în păstrarea unei stabilităţi în contextul crizei economice.
„Este un semnal din partea liderilor europeni, din partea Europei, că România trebuie să rămână în Uniunea Europeană, că România este o ţară europeană şi în acelaşi timp este un mesaj de sprijin pentru partidele membre ale Partidului Popular European din România pentru alegerile parlamentare care urmează în decembrie. Este un eveniment important şi este, pe de altă parte, o formă de recunoaştere a eforturilor făcute de România pentru integrare şi mai ales a eforturilor de stabilizare a ţării în această criză economică. Ţara noastră a fost un partener corect al membrilor UE şi cred că este şi un mesaj de recunoştinţă. Nu a făcut probleme până în acest moment Uniunii Europene din punct de vedere economic”, a precizat Aurelian Pavelescu pentru publicaţia The Epoch Times România.
Mitingul USL vs. Congresul PPE
Uniunea Social Liberară (USL) a avut miercuri, 17 octombrie, un miting de lansare a candidaţilor pentru alegerile parlamentare din decembrie. Evenimentul care s-a desfăşurat pe Arena Naţională s-a suprapus cu Congresul PPE. Data aleasă de alianţa social liberală a fost fixată ulterior celei Congresului, ziua pentru evenimentul din urmă fiind stabilită acum un an.
În opinia analistului politic Iosif Boda, alegerea făcută de USL de a suprapune cele două evenimente, lansarea candidaţilor alianţei pentru alegerile parlamentare din decembrie, respectiv Congresul PPE, nu a aduce niciun plus imaginii celor două partide aflate la guvernare PSD şi PNL şi implicit nici liderilor acestora.
“În ceea ce priveşte mitingul USL, eu cred că data în care ei au stabilit lansarea candidaţilor este ulterioară datei stabilirii Congresului PPE, pentru că acest lucru a fost stabilit acum un an şi ceva. Nu cred că ar fi fost cazul de a arăta acum câţi muşchi avem, că practic nu suntem de acord cu amestecul în treburile interne ale unor lideri europeni, că noi suntem, vorba lui Alecsandri «liberi, independenţi şi de sine stătători». Suntem dar şi noi am vrut şi alţii ne-au vrut să intrăm într-o familie care are nişte reguli. Dacă ai intrat, încearcă să le respecţi. Mi se pare că o minima civilizaţie şi toleranţă trebuie să existe inclusiv între familiile ideologice din România şi cu atât mai mult cu cât ele se raportează şi la cei de din afara ţării noastre. Mi se pare că nu am găsit comportamentul potrivit unui astfel de eveniment care nu va avea toate consecinţele pozitive pe care ar fi putut să le aibă în condiţii de comportament normal al autorităţilor româneşti. Nu cred că această încăpăţânare de a te aşeza cu toată greutatea pe picioarele din spate, ca să spun aşa, slujeşte cuiva. Nici măcar poziţiei, prestigiului pe care şi le-ar dori cele două mari partide aflate astăzi la guvernare în România, adică PSD-ul şi PNL-ul. Mi se pare că e mult ce facem şi ne va costa din plin. Nu cred că vom putea repara în curând acest deficit de imagine pe care ni-l producem”, a explicat analistul politic pentru publicaţia Epoch Times.
Şi preşedintele PNŢCD nu vede cu ochi prea buni desfăşurarea concomitentă a celor două evenimente. Astfel, Aurelian Pavelescu, consideră că cei doi lideri ai partidelor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, nu au reuşit să înţeleagă până în prezent ce a însemnat sprijinul PPE în perioada crizei politice din iulie şi august când preşedintele a fost suspendat şi apoi s-a desfăşurat referendumul pentru demiterea acestuia, şi anume faptul că oficialii europeni „au susţinut principiile statului de drept”, nu pe Traian Băsescu.
În plus, Pavelescu vede în „contra-manifestaţia USL o imensă eroare politică şi un afront adus liderilor europeni şi UE”, un gest pentru care „Guvernul Ponta va plăti în lumea politică civilizată din Europa”.
„Partidul Popular European nu l-a sprijinit pe Traian Băsescu la referendum. Aceasta este teza lui Crin Antonescu şi a lui Victor Ponta, care încearcă să justifice lovitura de stat pe care au dat-o, de fapt au încercat s-o dea dar nu au reuşit. Europa a susţinut principiile statului de drept, ceea ce înseamnă cu totul si cu totul altceva. Ori ceea ce se întâmplă astăzi, această contra-manifestaţie realizată de USL, este o imensă eroare politică, este un afront adus liderilor europeni, Uniunii Europene şi probabil că Guvernul Ponta va plăti în lumea politică, civilizată din Europa. Asemenea atacuri publice nu pot fi trecute cu vederea. Este clar un gest de inamiciţie faţă de oaspeţii noştri europeni. Mă simt jenat că Victor Ponta şi Crin Antonescu n-au înţeles nici până astăzi că suntem în UE, trebuie să ne comportăm civilizat. Acesta este un act de huliganism politic, ceea ce face astăzi USL-ul cu autobuzele pe care le-au adus”, a precizat, pentru Epoch Times, Aurelian Pavelescu.