Ce puteţi face la Rânca, cea mai spaţioasă şi comodă staţiune din arealul munţilor Parâng
alte articole
Cunoscută drept „Sinaia Olteniei”, staţiunea Rânca este una dintre cele mai frumoase din ţară. Situată la 1.600 de metri altitudine, la Poalele Vârfului Păpuşa, este locul ideal pentru un sejur de câteva zile în creierul munţilor. Aer puternic ozonat, multă verdeaţă şi multă linişte.
Staţiunea Rânca este o zonă cu potenţial turistic foarte mare şi o viitoare staţiune climaterică şi de odihnă, cu funcţionare permanentă. Rânca este o alegere inspirată atât pentru vacanţele de iarnă, cât şi cele de vară, în special pentru turiştii care îşi doresc să scape de aglomeraţia oraşului pentru câteva zile şi să petreacă momente de relaxare.
Ce puteţi face la Rânca. Atracţii turistice
Atracţiile turistice sunt multiple: lacurile glaciare “Roşiile”, “Câlcescu”, “Mija”,”Lacul Verde”, vârfurile montane de o deosebită frumuseţe precum: “Cârja”,”Mândra”, “Stoieniţa”, “Setea Mare”, “Mohorul”, “Păpuşa”, “Parângul Mare”, despre care se ştie că oferă cele mai frumoase peisaje.
Pe lângă acestea, lacurile de acumulare “Vidra”, “Petrimanul”, “Galbenul” din complexul hidrotehnic Lotru, îmbogăţesc peisajul transformându-l într-unul de vis.
Tot în apropierea staţiunii, puteţi vizita Peştera Muierii, aflată în marginea sudică a Munţilor Parâng. Trebuie să ştiţi despre aceasta că adăposteşte poveşti uimitoare. A adăpostit în timpul războaielor femeile şi copiii, de unde şi numele peşterii. Este prima peşteră electrificată din România şi are o lungime de 7.000 m.
În interiorul peşterii puteţi vedea minuni ale naturii precum “Valul Muierii”, “Bazinele Mari”, “Cascadele împietrite”, “Dantela de Piatră”, “Poarta”, “Sala cu Guano”, “Sala Turcului”, dar şi “Galeria Urşilor” care este un adevărat cimitir de resturi scheletice ale urşilor.
Peştera Polovragi este un alt obiectiv turistic care trebuie vizitat, mai ales că ascunde atât mister.
De-a lungul timpului, diverse legende s-au ţesut în jurul Peşterii Polovragi în care se adăpostea marele Zamolxis. Conducătorul dacilor, se spune că avea puteri impresionante şi putea să-şi schimbe înfăţişarea din tânăr în bătrân ori de câte ori dorea. Tronul lui Zamolxis se află şi astăzi în Peştera Polovragi şi este locul cel mai sacru, încărcat cu diverse energii, din toată peştera. Numeroşi turişti au spus că în momentul în care s-au apropiat de piatra pe care obişnuia să se odihnească zeul dacilor au fost cuprinşi de diferite sentimente sau gânduri stranii. Aceasta este dovada certă că locul poartă şi în ziua de astăzi energia unui personaj comparabil cu un zeu.
Este o peşteră umedă şi caldă, iar în funcţie de impurităţile pe care le transportă apa în galeria principală, aceasta îşi schimbă culoarea din aval către amonte, pe porţiuni care au căpătat denumiri precum: „Bolta Însângerată”, „Camera Albă”, „Sala Divină”.
Are 800 de metri care pot fi vizitaţi şi care cândva, au adăpostit daci, vraci, copii, femei, bătrâni, călugări, fiecare dintre ei lăsând un semn vizibil în peşteră.
Este foarte interesantă din punct de vedere geomorfologic: dantelării de ţurţuri stalactitici, coloane intermediare, domuri, pâlcuri de stalagmite, bazine adânci, scurgeri parietale argiloase, ocru de peşteră etc., unele dintre forme căpătând chiar denumiri graţie spectaculozităţii lor.
Cei care vizitează acesta peşteră trebuie să ştie că acum aceasta este ”populată” de aproximativ 300 de lilieci.
Staţiunea Rânca este înconjurată de păduri de stejari, mesteceni, brazi şi frasini, mediul perfect de unde puteţi respira un aer curat, un adevărat mediu curativ pentru sănătatea dumneavoastră.
La Rânca şi în zonele din jurul staţiunii, curenţii de aer favorizează zborul cu parapanta. Vârful Păpuşa, Vârful Măgura, Vârful Cerbul sunt doar câteva din locaţiile folosite de amatorii de zbor cu parapanta.
Ce puteţi face la Rânca. Trasee montane
Novaci - Valea Gilortului - Cabana Rânca. Traseul merge pe drumurile forestiere din Valea Gilortului. Timp de mers: 7-8 ore.
Novaci - Muntele Cerbu - Cabana Rânca. Marcaj: triunghi roşu. Timp de mers: 4-5 ore.
Baia de Fier - Cabana Peştera Muierii. Marcaj: traseu pe şosea modernizată. Timp de mers: 45 minute
Cimpa - Cabana Voievodu. Marcaj: triunghi roşu, pe drum forestier. Timp de mers: 2 ore.
De-a lungul timpului, diverse legende s-au ţesut în jurul Peşterii Polovragi în care se adăpostea marele Zamolxis.
Cabana Rânca - Muntele Urdele - Valea Iezerul - Cabana Obârşia Lotrului. Marcaj: triunghi roşu, bandă roşie, apoi triunghi roşu. Timp de mers: 7 ore.
Cabana Voievodu - Poiana Muierii - Cabana Obârşia Lotrului. Marcaj: triunghi roşu. Timp de mers: 6-7 ore.
Cabana Obârşia Lotrului - Groapa Seacă - Vârful Capra - Poiana Muierii - Cabana Voievodul. Marcaj: şosea, apoi potecă nemarcată, după care triunghi roşu. Timp de mers: 9-10 ore.
Lacul Câlcescu - Piatra Tăiată - Vârful Mohorul - Muntele Păpuşa - Cabana Rânca. Marcaj: bandă roşie, triunghi roşu, apoi şosea. Timp de mers: 6-7 ore.
Cabana Rânca - Vârful Păpuşa - Curmătura Olteţului. Marcaj: triunghi roşu, şosea şi potecă nemarcată. Timp de mers: 5 ore.
Curmătura Olteţului - Cheile Olteţului - Polovragi. Potecă nemarcată, drum forestier. Timp de mers: 5 ore.
Ce puteţi face la Rânca. Nenumărate posibilităţi de cazare
Fie că alegeţi să vă cazaţi la vilă, la cabană, la o pensiune turistică sau la hotel, ofertele de cazare din staţiune sunt pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele.
Aici sunt oferite condiţii foarte bune de cazare, în locaţii foarte bine amplasate, cu o vedere fantastică înspre munţi, mâncare şi băutură de bună calitate.
Ce puteţi face la Rânca. Sezonul de iarnă
Rânca este recomandată pentru practicarea sporturilor de iarnă, schi, snowboard, patinaj, săniuş, snowmobil.
Dispune de patru pârtii de schi toate dotate cu teleschi. Una pentru începători dotată cu nocturnă şi poziţionată în centrul staţiunii, una pentru avansaţi care continuă peste vârf şi a treia de dificultate medie fiind şi cea mai lungă. Cea de-a patra este un babyski poziţionat la intrarea în staţiune dotat cu nocturnă. Staţiunea Rânca mai dispune de un telescaun ce deserveşte trei pârtii de schi care se află la poalele Vârfului Păpuşa.
Ca şi în alte staţiuni de la munte, şi la Rânca ATV-urile sunt nelipsite.
Traseele montane sunt închise în sezonul de iarnă.
Dacă doriţi să închiriaţi echipament sportiv, există în centrul staţiunii, precum şi în oraşul Novaci, mai multe centre de închiriere.
Staţiunea Rânca, este un exemplu de frumuseţe naturală, locul perfect pentru relaxarea minţii şi a corpului, un adevărat mediu curativ de unde să luaţi cu dumneavoastră prospeţimea aerului din inima munţilor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.