Ce putem face pentru a evita stresul în călătoria cu avionul

Avion al companiei române Tarom.
Avion al companiei române Tarom. (www.tarom.ro)

Aeronavele comerciale moderne sunt în general foarte sigure şi, în marea majoritate a cazurilor, sunt rezonabil de confortabile. Cu toate acestea, este puţin probabil că un zbor cu avionul, fie scurt sau lung, să nu le confere pasagerilor un grad mai mare sau mai mic de stres. Acesta trebuie gestionat cât mai bine, astfel încât călătoria să fie cât mai bună şi pentru a nu dezvolta o fobie de zbor.

Există o serie de factori care pot influenţa sau pot determina nivelul de stres din timpul zborului cu avionul. Cine a zburat măcar o dată, ştie că înainte de îmbarcare trebuie să facă faţa tumultului de la aeroport, aşteptării la cozi pentru check-in şi pentru screening-ul de securitate sau diferitelor întârzieri.

În plus, odată ajuns la bord, apare presiunea barometrică şi presiunea parţială a oxigenului, zgomotul, vibraţiile (inclusiv turbulenţele), temperaturile incomode şi umiditatea scăzută.

Reguli, trucuri şi soluţii

Dacă sunteţi stresat de ideea de zbor, trebuie să ştiţi că există destule reguli, trucuri şi soluţii care vă pot ajuta să vă simţiţi mai confortabil.

Este foarte important să vă organizaţi cât mai bine ziua plecării (cumpăraţi biletele în avans, realizaţi check-in-ul online etc, pregătiţi-vă toate documentele şi bagajele), plecaţi devreme pentru a ajunge la timp la aeroport şi veţi fi mult mai liniştiţi.

Când vă pregătiţi bagajele, trebuie să fiţi la curent cu noile reglementări de siguranţă, pentru a şti ce produse sunt permise în bagajul de mână şi pe care este obligatoriu să le lăsaţi în bagajul de câlă, pentru a evita situaţia stresantă de a face modificări în ultimul moment.

Ideal este să păstraţi în bagajul de mână doar obiectele valoroase şi o carte, de exemplu, pentru a petrece timpul într-un mod mai plăcut, mai ales dacă aveţi de realizat un zbor lung.

Rezervarea unui bilet electronic

Pentru a face economie de timp în ziua plecării, luaţi în considerare rezervarea unui bilet electronic, ceea ce, în general, vă va permite să vă alegeţi locul pe care îl doriţi în avion.

Un alt detaliu important - se recomandă ca persoanele care suferă de anumite boli sau cărora le este teamă de călătoria cu avionul să rezerve un loc cât mai în centrul aparatului de zbor, pentru a simţi mai puţin efectele.

"De exemplu, există cazuri de balansare a avionului, stânga-dreapta sau faţă-spate. Cu cât locul rezervat este plasat mai aproape de centrul avionului, cu atât balansul va fi resimţit mai puţin. Pe un loc situat în faţa sau în spatele avionului, în mod sigur, balansul se va simţi mai pregnant. La fel, se va simţi mai mult balansul în laterale, adică la geam. De aceea este bine ca persoanele sensibile să stea pe un loc situat lângă hol. Aceste locuri sunt recomandate inclusiv pentru persoanele care au rău de înălţime", a declarat pentru Epoch Times Gabriel Munteanu, reprezentant al agenţíei Dental Touring Services.

"În cazul în care aveţi nevoie să luaţi medicamente (cum ar fi insulina), asiguraţi-vă din timp că aveţi în buzunar o adeverinţă de la medic, întrucât, în caz contrar vi se poate refuza accesul cu acestea în cabină", a mai completat Gabriel Munteanu pentru Epoch Times.

În cazul unor călătorii lungi, transportul aerian poate deveni destul de incomod, întrucât statul în locuri strâmte pentru perioade lungi poate restricţiona sever circulaţia la nivelul picioarelor.

Şi somnul poate fi o soluţie

Această situaţie poate fi o experienţă destul de dificilă pentru pasagerii care au boli de inimă, diabet sau alte probleme de sănătate care ar putea duce la atac de cord sau la accident vascular cerebral în timpul zborului. De aceea, este recomandat să purtaţi haine lejere, care să nu vă jeneze şi să vă permită să vă mişcaţi uşor.

"Desigur, şi somnul este o soluţíe pentru a scăpa de stres în timpul călătoriei cu avionul. Mai ales în cazul zborurilor mai lungi, există inclusiv unele persoane care iau somnifere... Iar în cazul persoanelor mai sensibile pot fi o soluţie şi pastilele anti-greaţă", ne-a mai precizat Gabriel Munteanu.

Şi, nu în cele din urmă, înainte de îmbarcare, amintiţi-vă că avionul este cel mai sigur mijloc de transport din lume, la care apelează zilnic mii şi mii de oameni, ceea ce ar trebui să vă dea încredere că zborul dumneavoastră nu va întâmpina probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură