NASA comandă un avion pentru călătorii supersonice silenţioase
alte articole
Concernul american de arme Lockhead Martin, care a depus de mai mult timp un astfel de proiect la NASA, a fost însărcinat cu proiectarea, construirea şi testarea „aeronavei X”, potrivit comunicatului de presă al agenţiei spaţiale din Washington.
Prin acest proiect se urmăreşte revenirea la zborurile supersonice după 15 ani de la ieşirea din uz a legendarului Concorde. Între aeroporturile Paris / Londra - New York, elegantul supersonic alb ca zăpada era vârful tehnologiei din acea vreme. Sfârşitul a început cu 18 ani în urmă odată cu catastrofa Concorde-ului din Paris, care s-a soldat cu 113 morţi.
La acest lucru s-au adăugat criza aviatică de după 11 septembrie 2001 şi costurile de întreţinere, care au urcat brusc. Din cauza pierderilor mari înregistrate, anul 2003 a însemnat sfârşitul avionului Concode. De atunci au existat multe planuri pentru construirea unui succesor dar, din păcate, nici unul nu s-a realizat.
Prototipul noii „aeronave X” urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului 2021, concernul beneficiind de o sumă de 247,5 milioane de USD (cca. 200 milioane EURO) pentru realizarea proiectului.
Avionul va zbura cu o viteză de 1500 kilometri pe oră, la o înălţime de 16 km, iar în locul puternicului boom sonic se va auzi doar un sunet care va echivala cu închiderea unei uşi de maşină. „Este foarte interesant să proiectăm şi să zburăm în aceste circumstanţe cu „aeronava X”, a afirmat expertul NASA Jaiwon Shin.
Pentru ingineri este o provocare imensă din punct de vedere fizic, deoarece atunci când trebuie să evite boom-ul sonic, avionul trebuie să străpungă bariera sunetului într-o linişte deplină. De asemenea, trebuie evitate sunetele vântului şi zgomotele propulsiei, lucru care este şi mai dificil din punct de vedere tehnic.
După ce prototipul „aeronavei X” va fi finalizat, NASA vrea să efectueze singură testele ulterioare şi începând cu jumătatea anului 2022 să colecteze date suplimentare de la zboruri. Alături de NASA şi Lockheed Martin, în prezent lucrează şi alte întreprinderi la avioane supersonice, potrivit dpa/ts.