Femeia care a cheltuit 21 milioane de dolari la magazinul de lux Harrods din Londra şi de ce au forţat-o să-şi dezvăluie identitatea

O nouă lege anticorupţie din Marea Britanie contribuie la dezvăluirea unor cazuri precum al Zamirei Hajiyeva, o femeie din Azerbaidjan care a cheltuit milioane de dolari pe bijuterii, pe proprietăţi şi un avion privat şi care acum trebuie să explice provenienţa averii.
Magazinul de lux Harrods, Londra
Magazinul de lux Harrods, Londra (Getty Images)

Într-un deceniu, achiziţiile unei femei au depăşit 21 de milioane de dolari. Asta ar însemna că în fiecare zi, timp de zece ani, a cheltuit mai mult de 5.000 de dolari. Ea şi-a cumpărat, de asemenea, o casă în apropierea magazinului, în cartierul de lux Knightsbridge, care a costat-o 11 milioane dolari, dar şi un teren de golf în valoare de 13 milioane dolari. În plus, avea şi un avion privat în valoare de 55 milioane de dolari.

Sfârşitul anonimatului

Femeia din spatele acestor achiziţii a fost identificată ca fiind Zamira Hajiyeva, în vârstă de 55 ani, originară din Azerbaidjan, relatează BBC. Ea este soţia lui Jahangir Hajiyev, fost director al Băncii Internaţionale a Azerbaidjanului.

În 2016, Hajiyev a fost condamnat la 15 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de o fraudă în care au dispărut milioane de dolari din bancă. Judecătorii au hotărât, de asemenea, ca acesta să plătească suma de 39 milioane dolari. Zamira şi Jahangir au obţinut permisul de rezidenţă în Regatul Unit datorită unei vize pentru investitorii milionari.

Pentru achiziţiile sale, Zamira a utilizat 35 de carduri de credit emise de banca soţului ei. Cu aceste carduri, Zamira a făcut achiziţii care au inclus bijuterii, ceasuri şi parfumuri în valoare de 200.000 dolari într-o singură zi. În altă zi a cheltuit 2.300 de dolari pe vinuri.

Cu o altă ocazie, şi-a cumpărat bijuterii Cartier în valoare de 130.000 dolari şi articole de lux pentru bărbaţi în valoare de 26.000 dolari.

Dar de ce autorităţile i-au dezvăluit numele tocmai acum?

Zamira Hajiyeva este prima persoană căreia i se aplică un nou regulament anticorupţie din Marea Britanie.

Acesta include o măsură numită Ordonanţa pentru Averile Inexplicabile (Unexplained Wealth Orders/UWO), care este destinată să-i aducă în faţa justiţiei pe funcţionarii străini suspectaţi de corupţie, care ar fi putut spăla bani în Regatul Unit.

Astfel, UWO o obligă pe Hajiyeva să aducă dovezi care să-i justifice averea. Dacă nu poate da explicaţii, autorităţile îi pot confisca toate posesiunile.

Între timp, avocaţii lui Hajiyeva au spus că UWO „nu ar trebui să fie folosită pentru a sugera că a fost săvârşită o infracţiune”. Cei doi milionari au cerut permisiunea să facă apel împotriva UWO aplicată împotriva lor.

Hajiyeva a pierdut bătălia legală pentru a rămâne anonimă, după ce mass-media a susţinut că publicul ar trebui să cunoască faptele complete.

Potrivit Transparency International, în Marea Britanie există aproape 6.000 milioane de dolari care provin din averi suspecte.

Ce spun inculpaţii?

Avocaţii lui Hajiyeva şi soţul ei susţin că cei doi sunt nevinovaţi şi că sunt victimele unei mari nedreptăţi.

Zamira Hajiyeva spune că soţul ei şi-a dobândit averea pentru că era un om de afaceri legitim şi de succes înainte de a deveni manager de bancă.

Jahangir Hajiyev neagă de asemenea că a înşelat banca şi a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului să intervină în cazul său.

Mai multe informaţii: BBC, El Confidencial

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură