Ce mai omagiază statul român? Un general venit cu trupele sovietice în România şi decorat de Putin

România, a omagiat un general implicat în reprimarea mişcărilor studenţeşti şi decorat de preşedintele rus, care nu demult avertiza ţara noastră că s-ar putea găsi în raza de acţiune a rachetelor ruseşti.
Generalul Marin Dragnea, omagiat de MApN
Generalul Marin Dragnea, omagiat de MApN (MApN, Facebook)

Ministerul român al Apărării l-a sărbătorit recent pe generalul Marin Dragnea la împlinirea vârstei de 93 de ani. Descris de MApN, pe pagina sa de Facebook, drept un exemplu de sacrificiu şi onoare, Dragnea a fost onorat recent şi de ruşi, fiind decorat cu Ordinul de Prietenie - decoraţia de stat a Federaţiei Ruse - de către ambasadorul Oleg Malginov, pentru aportul acestuia la dezvoltarea relaţiilor româno-ruse, relatează Flux24.ro.

„Câteodată se mai uită acum să se spună că armata sovietică a participat la eliberarea României. Noi ţinem bine minte şi toate evenimentele care au avut loc în 1944 şi relaţiile destul de dificile (...) care au fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această istorie este una plină şi de multe evenimente tragice. Pe teritoriul României sunt îngropaţi zeci de mii de soldaţi sovietici, dar şi pe teritoriul Rusiei şi-au găsit somnul de veci soldaţi români care prin voia sorţii au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul Uniunii Sovietice”, a declarat Malginov, în discursul care a precedat acordat distincţiei.

Dragnea a fost răsplătit astfel pentru sprijinul acordat "eliberatorului rus", cu alte cuvinte celor care au adus, cu tancurile, comunismul în România, şi odată cu el decenii de teroare.

Fost voluntar pe frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie în cadrul Grupului 52 Cercetare, Dragnea a fost luat prizonier în anul 1942 şi s-a întors în ţară în 1944 cu gradul de sublocotenent în cadrul Diviziei Tudor Vladimirescu, constituită în 1943 în URSS, sub atenta supraveghere a temutului NKDV. Scopul Diviziei a fost de a elimina cadrele militare ostile comuniştilor sau URSS, de a controla politic şi ideologic forţele armate ale României, relata în 2015 evz.ro într-un amplu articol dedicat acestui subiect.

În 1956, Marin Dragnea, la vremea respectivă colonel, în calitate de comandant al Corpului 38 Armată şi al Garnizoanei Timişoara, a avut un rol important în reprimarea mişcărilor studenţeşti de solidaritate din acel oraş. Atunci au fost arestaţi 700 de studenţi, dintre care 80 au fost exmatriculaţi şi condamnaţi la pedepse de până la opt ani închisoare, arată sursa citată

Apreciat pentru rezolvarea revoltei studenţeşti din Timişoara, este numit în funcţia de comandant al Corpului 38 Armată (august 1956 - 1959), fiind înaintat la gradul de general-maior.

În intervalul 1974-1984, Dragnea a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român. Din anul 1990, Dragnea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. A fost decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Comandor (2000) şi în grad de Mare Ofiţer (2004) iar în anul 2005 a fost propus pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Oradea. În urma contestaţiilor la adresa sa pe motiv că a reprimat manifestaţiile de la Timişoara din anul 1956, titlul nu i s-a mai acordat.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne