Ce crede SUA despre legăturile dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin: O căsătorie de convenienţă

Xi Jinping şi Vladimir Putin la Kremlin, 21 martie 2023
Xi Jinping şi Vladimir Putin la Kremlin, 21 martie 2023 (YouTube Screenshot)

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a descris aprofundarea legăturilor dintre China şi Rusia drept o "căsătorie de convenienţă".

Blinken a făcut aceste comentarii miercuri, după ce liderul comunist chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au fost filmaţi în timp ce îşi luau rămas bun călduros la sfârşitul a două zile de întâlniri atent monitorizate la Moscova.

"În parte ca urmare a faptului că au această viziune foarte diferită de a noastră asupra lumii, au o căsătorie de convenienţă", a declarat Blinken, citat de Al Jazeera, în faţa Comisiei pentru relaţii externe a Senatului SUA. "Nu sunt sigur că este vorba de o convingere".

De asemenea, Blinken a susţinut că Rusia este "foarte mult partenerul junior" în această relaţie şi a remarcat că Beijingul a refuzat până acum să furnizeze arme Moscovei pentru războiul său din Ucraina.

"În momentul în care vorbim, astăzi, nu i-am văzut să treacă această linie", a menţionat Blinken, adăugând că deşi China speră să înlocuiască ordinea internaţională condusă de SUA cu propria sa viziune "iliberală", Rusia nu pare să aibă o ideologie coerentă în afară de "dezordinea mondială".

Într-o înregistrare video cu plecarea lui Xi din Rusia, miercuri, liderul chinez a fost văzut spunându-i lui Putin că vor avea loc schimbări "cum nu au mai fost în ultimii 100 de ani" iar ei doi "conduc aceste schimbări împreună".

"Ai grijă de tine, te rog, dragă prietene", i-a transmis Xi lui Putin, iar liderul rus i-a urat "Călătorie plăcută".

Discuţiile dintre Xi şi Putin au fost cel mai recent exemplu de aprofundare a legăturilor dintre Beijing şi Moscova, de la anunţarea unui parteneriat "fără limite" în februarie anul trecut.

Cele două ţări împărtăşesc o suspiciune reciprocă faţă de Occident.

În timp ce se afla la Moscova, Xi a discutat şi despre planul de pace în 12 puncte pentru a pune capăt războiului din Ucraina, pe care Putin l-a salutat, spunând că "se corelează cu punctul de vedere" al Kremlinului.

Statele Unite au reacţionat la acest plan cu scepticism, avertizând că propunerile ar permite Moscovei să îşi consolideze câştigurile teritoriale din această ţară.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rămâne deschis la propunerile Chinei, însă orice acord ar depinde de retragerea completă a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean ocupat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe