Ce amendă ar putea plăti cei care hrănesc maidanezii
alte articole

Oamenii care dau de mâncare câinilor fără stăpân din Capitală ar putea fi amendaţi, dacă se va aproba proiectul de modificare a Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind controlul reproducţiei câinilor. Edilii au stabilit o amendă de 5.000 de lei, la propunerea cetăţenilor care susţin modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009.
"Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuite unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetăţeni", a declarat coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu.
Reprezentantul municipalităţii a invocat zecile de petiţii pe care le-a primit de la cetăţeni din Drumul Taberei, de exemplu, care se plâng sa sunt agresaţi de haite de câini. Cele mai multe petiţii au fost primite de la cei care locuiesc pe Drumul Taberei nr. 30-38, de la cetăţeni nemulţumiţi că vecinii lor hrănesc maidanezii, iar aceştia s-au stabilit în acea zonă şi sunt agresivi.
Agresivitate mai mare, în cazul haitelor
Băncescu a mai argumentat că există mai multe studii, conform cărora agresivitatea câinilor creşte din cauza organizării animalelor în haite. Specialiştii de la Institutul Superior de Sănătate din Italia au ajuns la concluzia că animalele se organizează în haite atunci când acestea sunt hrănite în grup.
"Singurul parametru care se supune cu succes controlului este alimentarea cu hrană. Autorităţile trebuie să soluţioneze în mod corect problema gunoiului, înfiinţând depouri pentru gunoi şi hrană, inaccesibile câinilor (prin îngrădire, folosindu-se containere inaccesibile pentru câini etc.) şi îndeosebi instruirea oamenilor în vederea neabandonării resturilor alimentare pe străzi şi în scopul de a nu hrăni liber câinii comunitari. Hrănirea constantă a câinilor comunitari conduce atât la reproducere sporită, cât şi la alcătuirea haitelor", se arată în studiul specialiştilor italieni.
La aceleaşi concluzii au ajuns şi responsabilii municipalităţii care au realizat alte două studii prin care au demonstrat că hrănirea regulată a câinilor în anumite zone duce la organizarea animalelor în haite.
Dacă proiectul referitor la amenzi se va aproba în CGMB, poliţiştii locali se vor ocupa de amendarea celor care nu respectă prevederea referitoare la hrănirea maidanezilor. Se va începe cu zonele de unde s-au primit cele mai multe sesizări de la cetăţeni referitoare la numărul mare de maidanezi agresivi.
Proiectul pentru modificarea HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti a fost în dezbatere publică până la 30 aprilie şi va fi supus aprobării CGMB.
Sterilizare obligatorie
În afară de amenzi, proiectul mai prevede obligaţia posesorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Capitală de a-i steriliza în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii. Nu vor fi afectaţi câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare.
Cei care deţin câini în vârstă de peste patru luni trebuie să-i înregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular. Sunt exceptaţi câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Persoanele care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică şi adoptă câini fără deţinător din Capitală vor avea obligaţia de a comunica reprezentanţilor ASPA, lunar, toate informaţiile referitoare la aceste activităţi.
În proiect se mai prevede că persoanele fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile primăriei vor fi nevoite să achite o taxă de 170 de lei, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va rămâne gratuită.