Marea Britanie susţine că toţi câinii trebuie implantaţi cu microcipuri

Toţi câinii din Regatul Unit trebuie implantaţi cu microcipuri în următorii câţiva ani, au declarat autorităţile săptămâna aceasta, adăugând că proprietarii de animale de companie care refuză să se conformeze vor trebui să plătească o amendă usturătoare.
Secretarul de Mediu Owen Paterson a spus că microcipurile, care vor trebui implantate în câini până în aprilie 2016, va facilita găsirea stăpânilor animalelor - în cazul în care acestea s-ar pierde - sau tragerea la răspundere a proprietarului - în cazul în care câine nu se comportă în mod corespunzător. Paterson a spus că cipurile vor reduce şi presiunea asupra adăposturilor de animale.
"Este o ruşine că într-o naţiune iubitoare de câini, mii de câini sunt abandonaţi pe străzi sau închişi în cuşti deoarece proprietarul nu poate fi găsit. Sunt hotărât să pun capăt acestei situaţii şi să reduc presiunea asupra organizaţiilor de caritate, care încearcă să găsească noi stăpâni pentru aceşti câini", a spus Paterson într-o declaraţie de miercuri.
"Microcipul este o soluţie simplă, care reduce grija proprietarilor. Cu ajutorul acestuia devine mai uşor să îşi primească înapoi animalul de companie în cazul în care acesta hoinăreşte aiurea pe străzi sau în cazul în care a fost furat. Acest serviciu valoros poate fi oferit gratuit proprietarilor de animale de companie din întreaga ţară, datorită sprijinului generos al Dogs Trust", a continuat Paterson.
Există aproximativ 8 milioane de câini de companie din Marea Britanie, circa 60 la sută dintre ei având deja implantate microcipuri. Cipurile se introduc sub pielea dintre omoplaţi.
Până în 2016, poliţia va putea verifica toţii câinii pentru a vedea dacă aceştia au implantat cip sau nu. Proprietarii care nu acceptă ca animalelor lor să aibă cipuri implantate vor fi amendaţi cu până la 800 de dolari.
Paterson a spus peste 100 000 de câini sunt abandonaţi sau pierduţi în fiecare an, în Marea Britanie, acest lucru costând contribuabilii 89 milioane de dolari. Aceste cipuri vor facilita găsirea stăpânilor acestor câini şi înapoierea animalelor cât mai repede cu putinţă, a subliniat el.
În acelaşi timp, poliţia va deţine mai multă putere pentru a scăpa de "câinii periculoşi", ceea ce înseamnă că legile privind atacurile câinilor vor include şi "proprietatea privată, înlăturând o ambiguitate legislativă conform căreia proprietarii de câini ale căror animale atacau oamenii pe o proprietate privată erau imuni în faţa urmăririi penale", potrivit biroului Agenţiei Mediului.
Paterson a citat faptul că opt copii şi şase adulţi au murit din cauza atacurilor câinilor în ultimii opt ani ca un motiv pentru înăsprirea legilor.
"Cei mai mulţi oameni au grijă de câinii lor, dar există o mică minoritate de oameni care se comportă iresponsabil, permiţând câinilor lor să ameninţe şi să atace oamenii", a adăugat Paterson. "Oameni ca lucrători medicali şi poştaşi, care trebuie să intre pe o proprietate privată pentru a-şi îndeplini sarcinile, merită să fie protejaţi de lege. Prin acordarea unor competenţe suplimentare poliţiei pentru combaterea infractorilor, cei responsabili pentru cele mai grave infracţiuni vor fi traşi la răspundere indiferent de locul unde a avut loc un astfel de atac."