Ce a rămas din Babilonul antic?
alte articole
Cea mai mare parte a teritoriului Irakului de astăzi se află într-o zonă cunoscută sub numele de "leagănul civilizaţiei": casa legendarilor sumeri, locul unde a fost construit Babilonul, capitala Mesopotamiei.
Regiunea a fost martora multor inovaţii culturale, intelectuale şi tehnologice în ultimii 10.000 de ani
Babilonul a luat fiinţă în a doua jumătate a mileniului III î.Hr. pe malul Eufratului, în Mesopotamia centrală. Profitând de o poziţie geografică favorabilă, la intersecţia unor importante drumuri comerciale, a cunoscut sub prima dinastie amorită (1894 î.Hr.-1595 î.Hr.) o ascensiune politică.
Babilonul a dominat întreaga Mesopotamie în cursul domniei regelui Hammurabi (1792 î.Hr.-1750 î.Hr. sau 1730 î.Hr.-1685 î.Hr.) şi după prăbuşirea statului asirian, în epoca lui Nabucodonosor al II-lea (604 î.Hr.-562 î.Hr.). În epoca domniei lui Hammurabi, rege al Babilonului, s-a elaborat o culegere de legi, păstrată într-o lungă inscripţie redactată cu litere cuneiforme şi cunoscută drept Codul lui Hammurabi. Scrierea este alcătuită din 3 părţi: un Prolog, o grupare de 280 de articole de lege şi un Epilog. Codul lui Hammurabi a fost descoperit de arheologul J. de Morgan, în apropierea localităţii Susa, în 1902.
Muzeul Hammurabi sau Muzeul Naţional Irakian
După intervenţia militară a coaliţiei de forţe conduse de Statele Unite ale Americii în 20 martie 2003, au avut loc o serie de jafuri care au ameninţat să şteargă vestigiile Babilonului. Nabhal Amin, director adjunct la Muzeul Naţional Irakian - numit şi Muzeul Hammurabi în onoarea regelui Babilonului - a susţinut că jefuitorii ar fi furat peste 170.000 de piese din inventar, unele dintre ele foarte vechi.
După ce s-a raportat că muzeul a fost printre siturile jefuite, FBI-ul a fost chemat în Irak, pentru a urmări obiectele furate. S-a constatat că acuzaţiile iniţiale, care se refereau la un jaf aproape total al muzeului, erau exagerate.
Se estimează că numărul de piese furate ar fi în jur de 15.000, iar aproximativ 10.000 dintre ele, probabil, au fost luate din interior înainte ca trupele americane să sosească, în conformitate cu cele declarate de un investigator, colonelul Matthew Bogdanos. Peste 5.000 de obiecte furate au fost recuperate.
Colonelul Matthew Bogdanos, în cartea sa din 2005, numită Hoţii din Bagdad, scria că muzeul a rămas neatins de bombardamente. De asemenea, menţiona că deşi trupele lui Saddam Hussein au înfiinţat cuiburi pentru lunetişti în interioriul muzeului, puşcaşii marini şi soldaţii au rămas destul de aproape pentru a preveni jafuri pe scară largă.
Furate de cei din interior sau din exterior, o mare parte dintre operele ce făceau parte din colecţia Muzeului Naţional Irakian au dispărut.